Publicatiedatum: 23 september 2021

Bewoners uit Monnickendam blij met nieuwe kozijnen

‘Het is een wereld van verschil’

‘Voorheen tochtte het altijd enorm in de gang, maar nu is het er erg aangenaam. Dat geldt eigenlijk voor het hele huis. Het wooncomfort is door de nieuwe kozijnen enorm toegenomen.’ Tjarda Roskam (45) is naar eigen zeggen heel blij met de onderhoudswerkzaamheden die  Wooncompagnie heeft uitgevoerd in Monnickendam. Bij 36 woningen aan de Meeuwenhoek werden de kozijnen vervangen, inclusief ramen en deuren. Tjarda stelde haar woning beschikbaar als proefwoning. ‘En daar heb ik geen moment spijt van gehad,’ zegt ze. ‘Het resultaat is geweldig, het is een wereld van verschil.’

In slechte staat
Het onderhoudsproject in Monnickendam stond eigenlijk gepland voor 2025. Gezien de slechte staat van de kozijnen heeft Wooncompagnie, mede op aandringen van de bewoners, besloten het werk vervroegd uit te voeren. ‘Het kon echt niet meer. De ramen waren zo slecht dat je er niet of nauwelijks doorheen kon kijken. Ook hadden we heel veel last van tocht, kou en vocht. Toen bleek dat het project pas over vier jaar zou worden uitgevoerd, hebben we met elkaar een handtekeningenactie op touw gezet,’ aldus Tjarda Roskam. Voor de overige woningen aan de Meeuwenhoek en Trintel staat de kozijnvervanging voor 2022 op de begroting. Dit najaar wordt gestart met de voorbereiding en de aanbesteding van dit project. De bewoners worden hier eind dit jaar of begin volgend jaar over geïnformeerd.

Een gat in de lucht
De handtekeningen van de bewoners werden, met een begeleidende brief, naar Wooncompagnie gestuurd. ‘Ze namen de zaak heel serieus en vrij snel kwam het goede nieuws: het project werd vervroegd uitgevoerd. We waren daar als bewoners erg blij om, sprongen een gat in de lucht,’ zegt Tjarda die, samen met dochter Jilke (14) en zoon Ruan (2), met veel plezier in Monnickendam woont. ‘Zeker nu de woning zo goed is onderhouden. Het is erg behaaglijk in huis en de kozijnen zijn ook nog eens geluidswerend.’ Lachend voegt ze daaraan toe: ‘En ook niet onbelangrijk: we kunnen weer gezellig naar buiten kijken.’

Weinig overlast
Volgens Tjarda brachten de werkzaamheden weinig overlast met zich mee. ‘Er werd snel en netjes gewerkt,’ vertelt ze. ‘Er moet in mijn woning nog wel iets worden aangepast, maar dat heb je met een proefwoning.’ De nieuwe kozijnen zijn van een hoogwaardige kwaliteit en zijn voorzien HR ++ isolatieglas. De draaiende delen zijn uitgevoerd in een strakke blauwe tint. ‘Het is een frisse kleur waardoor de hele straat opfleurt,’ aldus de bewoonster.

Een blinkend complex
Naast de kozijnvervanging liet Wooncompagnie het complex schoonmaken: van de galerijen, hekwerken, trapopgang tot de goten van de fietsenberging. Het complete complex ziet er weer blinkend uit. Het project werd uitgevoerd door Europrovyl uit Leeuwarden.