Publicatiedatum: 28 april 2021

Bewoners Warmenhuizen blij met bijzonder energieproject Wooncompagnie
‘Geen energiekosten en meer comfort’

Warmenhuizen doet zijn naam eer aan: bewoners van huurwoningen aan het Trogven hebben er nog nooit zo warm bijgezeten. ‘We hebben koude winterdagen achter de rug, maar binnen was het zeer comfortabel,’ zegt bewoner Jaap Tinholt. In juni kondigde Wooncompagnie aan in totaal tien bestaande woningen energieneutraal te maken, onder begeleiding van Urgenda. De woningen gaan van het gas af en de bewoners halen alle benodigde (zonne-)energie van het eigen dak. Inmiddels is dit bij vijf woningen in Warmenhuizen gerealiseerd.

Het project wordt uitgevoerd door de sociale onderneming ThuisBaas. Er is een plan op maat gemaakt om woningen in één keer energieneutraal te maken. De woning van Jaap Tinholt is inmiddels helemaal onder handen genomen. Jaap: ‘Mijn vrouw en ik maken al jarenlang milieubewuste keuzes. Toen we hoorden dat Wooncompagnie deze woningen energieneutraal wilde maken, waren we meteen erg enthousiast. De energietransitie is heel actueel en ik vind het dapper dat een woningcorporatie daarin meegaat, samen met een enthousiaste partij als Urgenda. Dat wij geen CO2 meer uitstoten geeft mij nog de meeste voldoening, want er moet echt iets gebeuren. Als we Moeder Aarde leefbaar willen houden moet er nog veel worden gedaan, maar dit is een mooie tussenoplossing.’

Nul op de meter
‘Onze woning heeft een week op z’n kop gestaan en er werd gewerkt door vaklieden uit verschillende disciplines, maar alles liep gesmeerd,’ vervolgt Jaap. ‘We zijn blij met het eindresultaat. Het huis is goed geïsoleerd, we wonen comfortabel en wekken energie op. Ondertussen sparen we het milieu én onze portemonnee. Onze maandelijkse energienota van ruim 120 euro is dankzij de twintig zonnepanelen voortaan nul. Alle aanpassingen hebben een huurverhoging van 50 euro per maand tot gevolg, maar dat hebben we er graag voor over.’ Het bereiden van de warme maaltijd, heeft nog wel wat voeten in de aarde: ‘We zijn uiteraard blij met de nieuwe kookplaat en bijbehorende pannen, maar het elektrisch koken is wel even wennen.’

Duurzame cirkel
De tien woningen in Warmenhuizen worden van top tot teen aangepakt. ‘We plaatsen om te beginnen buiten een lucht-water-warmtepomp,’ legt Gijs van Wijk van ThuisBaas uit. ‘De pomp haalt warmte uit de buitenlucht en verwarmt daarmee het bestaande cv-water tot 30-45 graden. De radiatoren in de woning worden vervangen door convectoren met drie keer zoveel vermogen, waardoor het in huis altijd lekker warm is. Het benodigde warme water wordt door dezelfde pomp verwarmd en opgeslagen in een grote boiler op zolder. Groot voordeel is dat bij dit systeem geen gas en verbranding nodig zijn en er dus geen sprake is van CO2-uitstoot. De extra hoeveelheid elektriciteit die het systeem verbruikt, wordt door de bewoners opgewekt. Dat maakt de duurzame cirkel mooi rond.’ Inmiddels is het project halverwege en zijn vijf van de tien woningen verduurzaamd.

Over ThuisBaas
ThuisBaas is een dochterbedrijf van Urgenda, een sociale onderneming zonder winstoogmerk. ThuisBaas wil een belangrijke bijdrage leveren aan de versnelling van de energietransitie door te laten zien hoe huizen betaalbaar en zonder aardgas toch kunnen worden voorzien van warmte, warm water en een kookplaat, met behulp van 100% duurzame energie.