Publicatiedatum: 19 december 2019

Bewoonster An Jansen blij met dakrenovatie en -isolatie

‘De woningen zien er weer prachtig uit’

 ‘De nieuwe dakpannen maken echt het verschil, het is een heel ander gezicht. De woningen in onze straat zien er weer prachtig uit.’ An Jansen (90) uit Purmerend is erg te spreken over het onderhoud dat Wooncompagnie uitvoert aan 33 woningen in de omgeving van de Castorstraat en Polluxstraat. De daken van de woningen worden gerenoveerd en geïsoleerd. In een eerder stadium liet de woningcorporatie vloer- en spouwmuurisolatie aanbrengen. ‘Je merkt dat het door alle isolatiemaatregelen veel behaaglijker in huis is. De warmte blijft veel langer hangen,’ ervaart An Jansen.

 De dakrenovatie neemt per woning ruim drie dagen in beslag. Om te beginnen worden de bestaande pannen en pan/stoflatten verwijderd. Vervolgens wordt dakfolie aangebracht, waarna het dak wordt voorzien van nieuwe stof/panlatten en hoogwaardige, keramische pannen. Bij dit onderhoudsproject van Wooncompagnie worden ook de door- en afvoeren vervangen en verschillende dakkapellen vernieuwd.

Een strak resultaat

Bij de dakisolatie, die per woning vijf dagen duurt, wordt aan de binnenzijde van de kap een 16 centimeter dikke laag vlas-isolatie aangebracht. De isolatie wordt met platen afgewerkt, voor een strak resultaat. ‘De zolder ziet er echt heel mooi uit,’ zegt An Jansen. ‘De ruimte is weer als nieuw. Ik ben heel blij met het onderhoud dat Wooncompagnie aan deze woning heeft gepleegd en heb ze een bedankbriefje gestuurd. Als je ergens waardering voor hebt, mag je dat ook uitspreken, vind ik.’

De hele zolder leeg
‘Veel overlast heb ik van de werkzaamheden niet gehad,’ vervolgt An Jansen. ‘Het is wel zo dat, voordat het dak werd geïsoleerd, de hele zolder moest worden leeggehaald. Dat hebben de kinderen voor me gedaan. Voor de rest ben ik door Wooncompagnie en de aannemer erg goed geïnformeerd en begeleid over het hele project.’

Aardig en behulpzaam
‘De werkmannen waren aardig en behulpzaam,’ voegt ze daar aan toe. ’Toen ze me vroegen of ze een container bij me op het pad mochten zetten, zei ik ook meteen ‘ja’. Ik heb zelf geen auto en er is ruimte genoeg, dus waarom niet?’ Het totale project, uitgevoerd door Bouwbedrijf Ooijevaar, wordt naar verwachting eind dit jaar afgerond. Wooncompagnie draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. Op verschillende plaatsen in het werkgebied voert de corporatie duurzaamheidsprojecten uit.