Publicatiedatum: 18 november 2020

Een van de meest duurzame woongebouwen wordt gerealiseerd in Monnickendam. Eind dit jaar wordt in de fabriekshal gestart met de prefabricage van de eerste appartementen. Betaalbare woningen en tevens zorgen voor een duurzaam en divers woningaanbod, deze prestatievelden komen perfect samen bij dit nieuwbouwproject.  

Het nieuwe appartementengebouw M’DAM wordt door het gebruik van hout en het eigentijdse installatieconcept één van de meest duurzame en circulaire houten woongebouwen van Nederland. Het plan omvat in totaal 62 appartementen. Naast de 20 sociale huurwoningen worden 21 sociale koopwoningen en 21 vrije sector koopwoningen gerealiseerd. De woningen zijn bestemd voor verschillende doelgroepen en zijn levensloopbestendig. 

Energiezuinig

Het gebouw met twintig sociale huur appartementen wordt nagenoeg volledig opgetrokken uit Cross Laminated Timber in combinatie met een gedeeltelijk gemetselde gevel. De houtbouwappartementen zijn gelijkvloers, extreem energiezuinig, duurzaam en bieden de bewoners een natuurlijke sfeer en authentiek karakter. Elk appartement wordt inclusief volledige badkamer en toilet in de fabriek geproduceerd en als één geheel naar de locatie vervoerd en daar volgens een speciale bouwmethodiek gemonteerd. Binnen zes maanden realisatietijd zijn de appartementen beschikbaar.

Prefabricage in fabriek
Eind dit jaar wordt in de fabriekshal gestart met de prefabricage van de appartementen In In losse componenten worden de houten woningen op de locatie van de voormalige Prof. Dr. Ph. Kohnstammschool aan de Pierebaan in Monnickendam in sneltreinvaart tot een compleet gebouw geassembleerd. Zo kan snel en onder goede condities worden gebouwd en wordt bouwoverlast op de locatie zo veel als mogelijk beperkt.


Bijdragen aan klimaatprobleem
Voor het ontwerp is gebruik gemaakt van architect Finch Buildings uit Amsterdam, die zich inzet voor een wereld waarin gebouwen bijdragen aan het oplossen van het klimaatprobleem. Zij maken op basis van het Finch Product Platform circulaire gebouwen van hout die zowel in productie als in het gebruik de laagst mogelijke CO2 ‘footprint’ hebben. Duurzaam wonen moet vanuit dit woningbouwconcept beschikbaar worden voor iedereen, zonder afbreuk te doen aan het design van het woongebouw.


Houten gebouwen zijn  één van de oplossingen tegen klimaatverandering. Traditioneel bouwen is verantwoordelijk voor 36% van de CO2-uitstoot. Het gebruik van hout daarentegen is duurzaam, geeft een gezonde leefomgeving en is, door de opslag van de grote hoeveelheid CO2, goed voor het milieu. De gekapte bomen worden weer in grotere aantallen terug geplant, waardoor nieuwe gezonde bouwmaterialen ontstaan. Liefst 90% van de natuurlijke materialen die tijdens de bouw worden gebruikt, zijn in de toekomst weer herbruikbaar.


De volledige energievraag van de appartementen wordt elektrisch ingevuld. Verwarming van de woningen en water vindt plaats middels een (lucht-water-)warmtepomp, zonnepanelen en een boiler.

Het project is een samenwerking tussen Wooncompagnie, Finch Buildings, De Groot Vroomshoop en BMB Ontwikkeling.

Uw woning op Woonmatch
De woningen zullen tegen die tijd dat ze worden opgeleverd worden geadverteerd op de website van Woonmatch Waterland. U kunt alleen reageren als u bent ingeschreven. De toewijzing van de twintig huurappartementen wordt verzorgd door Wooncompagnie.