Publicatiedatum: 6 december 2021

In het Wagenweggebied, aan de Lambertus Huisengastraat in Purmerend, verrijzen momenteel drie nieuwe appartementengebouwen. Wéér 70 huishoudens voorzien van een nieuw dak boven het hoofd. Een natuurlijk dak wel te verstaan. De verwachting is dat de nieuwe bewoners rond maart 2022 hun intrek kunnen nemen. 

Waarom groen?
In stedelijke gebieden zoals Purmerend is vaak minder ruimte voor groen. Een ideale oplossing is dan ook groen op het dak. Een natuurlijk dak is niet alleen mooi om op uit te kijken. Het biedt ook vele voordelen, zoals waterberging, warmteregulering, geluidsisolatie, luchtzuivering en bevordering van biodiversiteit. Een groen dak vangt dus het regenwater op, biedt voedsel voor insecten en werkt verkoelend in de zomer. Hoe meer neerslag tijdens hoosbuien opgevangen wordt door tuinen, parken én groene daken, hoe minder de riolen overbelast raken.

Doe maar duurzaam, doe het verstandig
Niet op elk dak is een groen dak geschikt. Op sommige daken zijn zonnepanelen weer een betere oplossing. Het grootste voordeel van zonnepanelen is voor veel bewoners de besparing die de zonnepanelen opleveren. In vergelijking met kolen of gas, is de CO2-uitstoot van zonne-energie gemiddeld 10 tot 30 keer zo laag. Daarom hebben we in Purmerend een groen dak gecombineerd mét zonnepanelen. Het rendement van de zonnepanelen is door de koele groene onderlaag hoger en het groene dakpakket kan als ballast voor de paneelconstructie dienen. Een win-win situatie voor de toekomstige bewoners!

Een groene wijk in de stad
De appartementengebouwen in het Wagenweggebied worden gerealiseerd door Bot Bouw uit Heerhugowaard. Het Wagenweggebied wordt de komende jaren getransformeerd van bedrijventerrein naar een levendige stadse wijk mét voldoende groen. Daar dragen de groene daken zeker een steentje aan bij!