Publicatiedatum: 5 april 2022

In Schagen is een van onze woningen voorzien van een prachtig kunstwerk gemaakt door kunstenaar Tymon de Laat. Kunst op straat is al zo oud als de weg naar Rome. Zelfs de Egyptenaren lieten zo’n 3000 jaar voor Christus hun gedachten al achter op muren. In eigen land is Tymon is een van de meest vooraanstaande kunstenaars. 

Wapen van Schagen  
Kunstenaar Tymon de Laat heeft de focus gelegd op de identiteit van de stad in combinatie met Nederlandse folklore en een link naar de roots van de typisch Nederlandse tulp uit de bollenvelden. Zijn werk en bijbehorende stijl is sterk verbonden met het mixen van verschillende culturen waarmee een verhaal verteld wordt wat mensen en culturen met elkaar verbindt. In dit beeld zie je een Hollands landschap en lucht met de typerende Hollandse tulpen, de rode tulp met gele tonen is een verwijzing naar het stadswapen van Schagen. De richting van de tulpen en de compositie geven richting naar rechts de straat in en nodigen uit om meer van de muur te bekijken. Op de voorgrond zie je een jonge dame uit centraal Azië waar de Hollandse tulp zijn oorsprong heeft, regio Kazachstan, Iran en Afghanistan.

Een nieuwe dag
In de lijntekening met kleuren in het gezicht heeft de kunstenaar wederom het wapen van Schagen verwerkt wat refereert naar waar deze twee culturen samenkomen. De kleuren in het gezicht verleggen de aandacht van huidskleur en creëert op die manier een universeel mens. Uiteindelijk zijn wij allemaal wezens met dezelfde behoeftes en leven wij in een wereld die niet van ons is maar enkel te leen hebben van opvolgende generaties. De zonnige sfeer in het beeld geeft de komst van een nieuwe dag aan en verwijst naar onze toekomst.

Bewonderen
Wil je het kunstwerk eens met eigen ogen bewonderen? Dat kan aan de Noord 36 in Schagen!