Publicatiedatum: 4 mei 2021

De realisatie van de broodnodige huisvesting voor spoedzoekers en woningzoekenden in de gemeente Schagen is weer een stap dichterbij. Op 3 mei hebben beide partijen een handtekening gezet onder drie anterieure overeenkomsten.

Vanuit de behoefte om woningzoekenden met acute woningnood een veilig thuis te kunnen bieden hebben de gemeente Schage­­n en Wooncompagnie plannen ontwikkeld voor de nieuwbouw van een Corporatiehotel met 44 appartementen aan de Piet Ottstraat in Schagen. Daarbij worden er ook 21 huurwoningen gebouwd aan de Sint Maartensweg in Sint Maartensbrug en 12-18 sociale huurappartementen aan de Melchiorstraat in Oudesluis.

Steeds meer 1 of 2 persoons huishoudens
De sociale huurwoningen in Sint Maartensbrug en Oudesluis zijn bestemd voor het huisvesten van 1 of 2 persoonshuishoudens van alle leeftijden. De woningen in Oudesluis worden uitgevoerd in een conceptueel bouwsysteem en kunnen daardoor sneller gerealiseerd worden. In Sint Maartensbrug wordt er tevens gekeken of er een aantal koopwoningen en een huisartsenpraktijk gerealiseerd kunnen worden in het plan, waardoor deze maatschappelijke functie in de toekomst voor het dorp en de omgeving behouden kan blijven.

Dorpsraad denkt mee
In Sint Maartensbrug is naar aanleiding van een informatieavond 16 september 2020 een dorpsraad opgericht, die actief mee denkt over de woningbouwbehoefte in het dorp en aangrenzende dorpen. De Dorpsraad ‘Sint Maartens(vlot)brug(zee)’ laat weten verheugd te zijn met de woningbouw. ‘De gewijzigde plannen sluiten beter aan bij de enquête woonbehoefte, die is gehouden in het dorp’. De Dorpsraad kijkt er naar uit om de plannen te kunnen voorleggen aan de dorpsbewoners. Voor de nieuwbouwplannen in Oudesluis en Schagen wordt binnenkort het participatietraject met dorpsraad en belanghebbenden opgestart.

Spoedzoekers zonder plek
Naast de sociale huurwoningen wordt er een Corporatiehotel gerealiseerd. Dit is een hotel voor bijvoorbeeld ouders die door een scheiding in een moeilijke situatie zijn beland, waar vooral kinderen de dupe van zijn. In het Corporatiehotel wordt onderdak geboden aan zogenaamde spoedzoekers die niet binnen de reguliere toewijzingssystematiek op korte termijn in aanmerking komen voor een woning.

Alle kinderen een fijn thuis  
Het vinden van woonruimte in de gemeente Schagen in de buurt van je kinderen is heel lastig en leidt vaak tot onnodige en extra spanningen. Dat dit niet bevorderlijk is voor alle betrokkenen is duidelijk. Wethouder Jelle Beemsterboer: ‘Alle kinderen verdienen een fijn thuis. Nu komt het te vaak voor dat mensen na een scheiding steeds tijdelijk iets vinden bij vrienden of familie. Het veelvuldig wisselen van woonplek hopen wij met dit Corporatiehotel te voorkomen.’

Samen maximaal inzetten voor nieuwbouw
Stefan van Schaik, directeur-bestuurder Wooncompagnie: ‘In samenwerking met de gemeente Schagen zet Wooncompagnie zich maximaal in voor nieuwbouw. De lange wachttijden vragen creatieve oplossingen om snel het aanbod te vergroten. We zijn trots bij te kunnen dragen aan deze oplossing in de gemeente Schagen waarmee we op korte termijn al veel woningzoekenden kunnen helpen.’

Haalbaarheid en planning
De gemeente en de Wooncompagnie streven er naar om het conceptbestemmingsplan einde van dit jaar aan de raad te kunnen voorleggen. Daarmee kan de bouw van deze drie projecten hopelijk volgend jaar starten.