Publicatiedatum: 20 april 2022Woningruil in de lift
Anderhalf jaar geleden introduceerden tien woningcorporaties uit Noord-Holland een eenvoudige manier voor huurders om sociale huurwoningen met elkaar te ruilen. Via ruilmijnwoning.nl geven de betrokken corporaties hun huurders een extra mogelijkheid om sneller een beter passende woning te vinden. Inmiddels zijn ook de corporaties uit de regio IJmond en Noord-Kennemerland bij dit initiatief aangesloten.

Platform voorziet in behoefte
De woningnood is en blijft groot met een tekort aan zo’n 300.000 woningen. Daardoor stokt ook de doorstroming. Denk aan 30-plussers die nog steeds in een jongerenwoning wonen of senioren die dolgraag een kleinere woning willen dan de eengezinswoning waar zij nu nog met z’n tweeën in wonen. Dat het platform voorziet in een behoefte, mag duidelijk zijn. Inmiddels staan er meer dan 1.250 advertenties online, met woningen verspreid over heel Nederland.

Voordeel van het platform is dat huurders direct weten aan welke voorwaarden moet worden voldaan. Daarnaast worden huurders stap voor stap in het proces geholpen: van het aanbieden van de woning tot en met het indienen van de aanvraag voor woningruil.

Olievlek
De ruim twintig aangesloten corporaties, hebben gezamenlijk meer dan 100.000 woningen in beheer. De corporaties in de regio IJmond zijn begin maart aangesloten. ‘Via ruilmijnwoning.nl willen we eraan bijdragen dat huurders elkaar makkelijker weten te vinden, zeker nu de woningmarkt op slot zit’, aldus Maaike Wittenberg van Woonservice. ‘Vaak weten huurders niet van elkaar dat ze eigenlijk op elkaars woning zitten te wachten. Via dit platform brengen we hen op een laagdrempelige manier met elkaar in contact’.

Ook corporaties uit de regio Noord-Kennemerland, de regio Nijmegen en Noord-Oost Brabant brengen de website inmiddels actief onder de aandacht. Zo verspreidt het aantal aangeboden woningen zich als een olievlek over heel Nederland.