Publicatiedatum: 24 maart 2021

Waarom bouwen we niet meer woningen in CLT hout? In Nederland wordt houtbouw nog niet grootschalig toegepast. Ontbreekt het de bouwsector nog aan kennis en ervaring over deze bouwmethode? Wooncompagnie steekt graag haar nek uit, maar gaat zeker niet over een nacht ijs.

‘Houtbare’ oplossingen
‘We zijn als corporatie niet voor tijdelijke oplossingen voor structurele problemen.
Een woongebouw moet uitstraling en een lange levensduur hebben, kortom een prettig thuis voor onze huurders,’ aldus Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van Wooncompagnie. In Finch Buildings heeft Wooncompagnie een innovatieve partner gevonden die volledig aansluit bij de eisen die wij aan onze nieuwbouwwoningen stellen.

Een duurzaam alternatief

Cross Laminated Timber (CLT) is een modern houtproduct dat voorziet in een breed scala aan toepassingen. Door het kruislings verlijmen van de lamellen wordt zet- en krimpgedrag geminimaliseerd en een vormvast houtproduct vervaardigd dat toepasbaar is voor zowel wanden als vloeren. CLT is zeer breed inzetbaar en een duurzaam alternatief voor de traditionele bouwmaterialen zoals beton en staal. Bouwen in hout scheelt enorm veel in CO2-uitstoot. De individuele uit CLT opgebouwde woningen komen kant en klaar de fabriek uit en worden op locatie samengesteld tot een woongebouw, waarna alleen het metselwerk nog wordt toegevoegd.

Snel en uiterst comfortabel
Jurrian Knijtijzer, founder en manager van Finch Buildings: 'We denken graag mee met Wooncompagnie. Deze woningen zijn direct verhuisklaar bij de oplevering, omdat alle vloeren en wanden al zijn afgewerkt. Daarbij wordt het gebouw twee keer zo snel gerealiseerd, waardoor huurders snel hun nieuwe woning kunnen trekken. Het binnenklimaat van de woning wordt positief beïnvloed door het vochtregulerende hout. De luchtvochtigheid blijft daarmee op een constanter niveau. Het binnenklimaat van de woning heeft ook zijn impact op het energieverbruik van de bewoners. Vanwege een energiezuinig all electric verwarmingssysteem is het energieverbruik van de bewoners zeer laag.


Partners in hout  
Wooncompagnie, BMB ontwikkeling en Finch zijn trots op het eerste resultaat van de samenwerking: een prachtig houten woongebouw M’DAM in Monnickendam. Er komen 20 sociale huurappartementen in het plan, deze worden vanaf de zomer van 2021 aangeboden op Woonmatch. Het totale plan bestaat verder uit 21 sociale koopappartementen en 21 vrije sector koopappartementen. Dankzij het industriële fabricageproces kunnen de woningen al worden geproduceerd, terwijl de grondwerkzaamheden plaatsvinden. Het totale bouwproces op locatie duurt slechts vijf maanden.

Het project M’DAM is ontwikkeld door BMB ontwikkeling B.V. uit Limmen (onderdeel van VolkerWessels). M’DAM is ontworpen door architect Finch Buildings uit Amsterdam.
De prefabricage en de bouw van dit bijzondere houtbouwconcept worden uitgevoerd door De Groot Vroomshoop (tevens onderdeel van VolkerWessels).

Samen met deze partners dragen we graag bij aan de houtrevolutie!