Publicatiedatum: 5 september 2019

Uniek kijkje tijdens Open Monumentendag

Ontdek de rijke historie van Huis de Bruijnvis in Monnickendam!

Altijd al nieuwsgierig geweest naar de historie van Huis de Bruijnvis in Monnickendam? Het huis waarin vele generaties leefden en geschiedenis schreven? Dan is dit uw kans! Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september staan (van 11.00 tot 16.00 uur) de deuren van het prachtige monumentale pand wijd voor u open. Loop binnen, bewandel de monumentale tegels en bewonder het fenomenale plafond. De begane grond met haar monumentale schatten van dit pand uit de 18e eeuw is deze dag te bewonderen. Open Monumentendag wordt georganiseerd door een samenwerking van Gemeente Waterland, Stichting Promotie Waterland (SPW) en Vereniging Oud Monnickendam.

 

Huis de Bruijnvis werd in de achttiende eeuw gebouwd als woonhuis voor de familie De Bruijn, van zeepmakerij De Bruijnvis. Dit is nog zichtbaar op de gevel van het pand: de letters W en S op de voorgevel verwijzen naar bekende Winterseep en Somerseep. De oorspronkelijke indeling van het pand, bestaande uit een middengang met twee grote vertrekken aan weerszijden, is nog volledig in tact. Het interieur draagt de geschiedenis in zich van verschillende eigenaren. Zo werd de gang voorzien van 18e-eeuws stucwerk bestaande uit bloemen, vogels en wapenschilden. De rechtervoorkamer heeft een plafond waarop de vier werelddelen zijn afgebeeld. In de linker voorkamer is het stucplafond met verwijzing naar de handel te zien. Wooncompagnie renoveert het pand zodat woningzoekenden uit de regio er prettig kunnen wonen. De monumentale, historische kenmerken blijven uiteraard behouden.

 

Duurzaam wonen in een historisch pand
In opdracht van Wooncompagnie renoveert aannemer Ooijevaar uit Alkmaar het Rijksmonument tot twaalf appartementen met een gemiddeld energielabel B. Acht woningen zijn speciaal bestemd voor jongeren, voor de overige geldt geen leeftijdsgrens. ‘De sprong in het energielabel wordt gerealiseerd doordat we het dak aan de binnenzijde isoleren, isolerende voorzetwanden plaatsen en vloerisolatie aanbrengen,’ aldus Marco Groefsema, Projectleider Beheer en Onderhoud van Wooncompagnie.

 

Met respect voor de historie
Wooncompagnie doet er alles aan om het historische karakter van het pand in ere te houden. ‘We kiezen bewust voor passende oplossingen,’ vervolgt Groefsema. ‘Het Originele snijvoegwerk wordt geheel hersteld, er wordt monumentaal isolatieglas geplaatst en passend schilderwerk uitgevoerd. Verder wordt aan de binnenzijde de houten constructie hersteld en wordt het pand volledig geïsoleerd met vlas, een natuurlijke en hernieuwbare grondstof. Hiermee behoudt de Bruijnvis het monumentale karakter en is het tegelijkertijd klaar voor de toekomst.’