Publicatiedatum: 22 november 2021

Bouwen aan betaalbaar wonen

Oosthuizen krijgt er elf huurwoningen bij. Zes daarvan vallen in het middenhuursegment, waarmee Wooncompagnie bouwt aan betaalbaar wonen voor mensen met minder koopkracht.

In het nieuwbouwplan Waterrijk in Oosthuizen is aannemingsbedrijf Kuin B.V. in opdracht van Wooncompagnie begin november gestart met de graafwerkzaamheden voor de bouw van elf eengezinswoningen. Deze huurwoningen maken deel uit van fase 3a. Vorige week zijn de eerste palen de grond ingegaan.

Woonmogelijkheden voor middeninkomens
In de praktijk kunnen mensen met een normaal inkomen bijna nergens terecht voor een betaalbare woning. Stefan van Schaik, directeur bestuurder van Wooncompagnie zegt hierover: ‘Momenteel is een grote groep woningzoekenden kansloos op de woningmarkt. Een koophuis is veel te duur, terwijl hun inkomen te hoog is voor een sociale huurwoning. Erg frustrerend voor die woningzoekenden. Met het toevoegen van zes iets duurdere huurhuizen willen we die groep ook mogelijkheden bieden. Het past in onze aanpak van maatschappelijk betrokken woningbouw, waarbij sociale- en middenhuur op elkaar aansluiten.’

Comfortabel, duurzaam en groen
De gebiedsontwikkelaar van het plan is BPD| Bouwfonds Gebiedsontwikkeling. ‘Waterrijk is een veelzijdig nieuwbouwplan met een grote variatie aan woningen in authentieke, landelijke stijl. Wij vonden het belangrijk om ook betaalbare huurwoningen toe te voegen,’ aldus Martijn Hemmer van BPD. ‘De woningen van Wooncompagnie zijn verdeeld over twee blokken en hebben een oppervlakte van ongeveer 100 m2. Hiermee bieden ze voldoende ruimte aan onder meer gezinnen om hier prettig te wonen. Daarnaast voldoen de woningen aan de duurzaamheidseisen van deze tijd: alle woningen zijn gasloos, voorzien van zonnepanelen en een warmtepomp.’

Details maken het verschil
De woningen worden omgeven door water, waarbij de oevers op een natuurlijke en kindvriendelijke manier worden aangelegd met rietstroken en mooie knotwilgen. Het verschil tussen de sociale huurwoningen en de woningen in het middensegment zit in de details. Zo zijn de keuken en de badkamer van de middenhuurwoningen iets luxer uitgevoerd. Als de bouw volgens planning verloopt, is Oosthuizen eind 2022 elf ruime huurwoningen rijker.