Huurverhoging

Huurverhoging gaat door

Op 16 april maakten de regeringspartijen bekend dat er in 2025 en 2026 misschien een huurbevriezing zou komen voor de sociale huur. Lange tijd was onduidelijk of dit door zou gaan. Inmiddels heeft minister Keijzer laten weten dat ze het wetsvoorstel intrekt. Dit betekent dat de huurverhoging per 1 juli 2025 doorgaat, zoals aangekondigd in de brief die je in april van ons ontving.

De huurverhoging gaat op 1 juli 2025 in

Niet elke huurder krijgt dezelfde huurverhoging. De hoogte van de huuraanpassing hangt af van de streefhuur van jouw woning. Hieronder vind je de percentages waarmee Wooncompagnie de huur verhoogt.

De percentages op een rij: 


Wat  moet ik zelf doen?

Je hoeft niets te doen. In de brief die je eind april van ons ontving, staat wat dit voor jouw huur betekent. Jouw huurprijs passen wij op 1 juli automatisch aan. 

Ontvang je huurtoeslag?

Wooncompagnie geeft de nieuwe huurprijs door aan de Belastingdienst. Dit hoef je dus niet zelf te regelen. Daarna ontvang je van de Belastingdienst bericht over de (eventueel aangepaste) huurtoeslag. Gaat je huur omhoog? Dan stijgt in de meeste gevallen ook de huurtoeslag.   

Reactie Samenwerkende Huurdersorganisatie op huuraanpassing 2025

Wooncompagnie heeft met de Samenwerkende Huurdersorganisaties (SHO) gesproken over het huurbeleid. We bespraken met hen de hoogte van de procentuele aanpassing van de huurprijs. Onze adviesaanvraag vindt u hier. 

De huurverhoging is gemiddeld lager dan vorig jaar, maar we realiseren ons dat de verhoging voor veel mensen fors is. Helaas is deze verhoging nodig omdat de kosten voor nieuwbouw, onderhoud en verduurzamen van woningen wederom aanzienlijk zijn gestegen. Toch wil Wooncompagnie niet meer vragen dan nodig is. Wij vinden dat wonen voor iedereen betaalbaar moet blijven. Daarom hebben we het advies van de SHO ter harte genomen en ervoor gekozen de huur te verhogen in lijn met de inflatie (3,5%) en niet de door de overheid voorgestelde gemiddelde verhoging van 4,5%. De huurdersverenigingen van Wooncompagnie hebben hierop positief gereageerd. 

Positieve reactie SHO 

Henk van Gameren, voorzitter van de SHO: ‘Binnen het proces kijken we naar verschillende zaken, zoals het inflatiecijfer (de gemiddelde jaarlijkse prijsstijging) en het advies van de minister‘Wat ook meespeelt is: hoe zwaar hebben de mensen het? Veel huurders hebben het niet breed. En vorig jaar zijn de huurprijzen al flink gestegen. Daarom hebben we Wooncompagnie geadviseerd de huren gemiddeld niet meer te verhogen dan het inflatiecijfer van dat moment: 3,5 procent. Dat is gemiddeld één procent lager dan het advies van de minister. We zijn als huurdersverenigingen tevreden over het proces, de samenwerking met Wooncompagnie en het resultaat.’ 

Veelgestelde vragen over Jaarlijkse huurverhoging

Ik krijg een huurverhoging. Wordt mijn huurtoeslag per 1 juli automatisch aangepast?

Algemeen

Ja, de Belastingdienst - Afdeling Toeslagen past de nieuwe huurgegevens automatisch aan. Wooncompagnie informeert de Belastingdienst over je nieuwe huurprijs. Je hoeft dus niets te doen. Wanneer de Belastingdienst je gegevens niet kan verwerken ontvangt je in juni een brief met een formulier. De Belastingdienst vraagt je dan om je nieuwe huurprijs door te geven.

Meer weten over toeslag? Neem dan contact op met de Belastingdienst (telefoon: 0800 05 43
) of kijk op de website over toeslagen.

Ontvang je nog geen huurtoeslag?
Misschien kom je hiervoor na de huurverhoging wél in aanmerking. We raden je aan een proefberekening te maken op de de website over toeslagen.

Wanneer kan ik de brief met daarin de huurverhoging verwachten?

Algemeen

Elk jaar vóór 1 mei ontvang je de brief met daarin de huurverhoging.

Als we je e-mailadres hebben én je hebt aangegeven dat je jouw post digitaal wil ontvangen dan ontvang je de huuraanpassing per e-mail, anders met de post.

Kan ik meerdere malen per jaar een huurverhoging krijgen?

Algemeen

Dat kan. Als je woning is verbeterd, door bijvoorbeeld een nieuwe cv-installatie of dubbelglas, dan is je huur verhoogd naar aanleiding van deze verbetering. Dit staat los van de jaarlijkse huurverhoging. Je huur wordt alsnog per 1 juli meegenomen in de jaarlijkse huurverhoging.

Waarom is mijn huurprijs niet gelijk aan de streefhuur?

Algemeen

Pas als een bewoner verhuist wordt gekeken wat de hoogte van de huur van de woning moet zijn voor de nieuwe huurder. Omdat de meeste bewoners al langere tijd hun woning huren, wijkt de streefhuur in veel gevallen af van de huurprijs.

Kan ik na de jaarlijkse huurverhoging de nieuwe huur op dezelfde manier blijven betalen?

Algemeen

Betaal je de huur via een automatisch incasso? Dan wordt met ingang van 1 juli automatisch het nieuwe huurbedrag afgeschreven.

Betaal je op een andere wijze? Bijvoorbeeld via een eigen periodieke overschrijving via telebankieren? Zorg er dan voor dat met ingang van 1 juli het juiste huurbedrag wordt betaald.

Ik huur nog maar net een woning van jullie. Waarom krijg ik nu al een huurverhoging?

Algemeen

Elk jaar vindt de huuraanpassing plaats op 1 juli, ongeacht de ingangsdatum van het huurcontract. Dit is wettelijk zo geregeld. Je kunt dit ook nalezen in de Algemene Huurvoorwaarden.

Koppelt Wooncompagnie de huuraanpassing dit jaar aan mijn inkomen?

Algemeen

Wooncompagnie laat huurverhogingen niet afhangen van het inkomen. Dit jaar koppelen wij de huurverhoging aan de streefhuur van jouw woning.

Waarom een huuraanpassing?

Algemeen

Wooncompagnie gebruikt de huurinkomsten om woningen te beheren, onderhouden en verbeteren. De kosten daarvan worden steeds hoger. Onder andere omdat bouwmaterialen veel duurder worden. Daarom moeten ook de huren omhoog. Dat is geen goed nieuws.

We vinden het belangrijk dat wonen betaalbaar blijft. Wooncompagnie verduurzaamt haar woningen in een hoog tempo, zodat je energieverbruik daalt. We plaatsen op 3.000 woningen zonnepanelen en zijn volop bezig met het installeren van warmtepompen. Wanneer je woning aan de beurt is, ontvangt je hierover bericht.