Besparen op uw energierekening

Kleine aanpassing, groot verschil
Met kleine aanpassingen in en rondom jouw woning kun je al een groot verschil maken. Want het verminderen van het energieverbruik is de beste manier om de energierekening omlaag te krijgen. Graag geven wij tips en laten zien wat Wooncompagnie en andere sociale organisaties doen om je te helpen met besparen op je energierekening.

Eenmalige energietoeslag 2023
Heb je een laag inkomen? Dan krijg je misschien vanuit de gemeente een eenmalige energietoeslag. Dit helpt met het betalen van jouw energierekening. Je krijgt deze toeslag van de gemeente. Voor inwoners met een bijstandsuitkering of inwoners waarvan bij de gemeente bekend is dat zij een laag inkomen hebben regelt de gemeente dit automatisch.

Inwoners die niet bij de gemeente bekend zijn, maar wel recht hebben op de energietoeslag, moeten de energietoeslag zelf aanvragen Deze aanpak verschilt per gemeente. Om precies te weten hoe de energietoeslag in jouw gemeente werkt, kun je het beste de website van de gemeente raadplegen, of contact opnemen met uw gemeente. Ook De Woonbond geeft hierover meer informatie. 

In 2024 verdwijnt de energietoeslag. Je kunt deze nog wel met terugwerkende kracht over 2023 aanvragen. Informeer bij jouw gemeente hoeveel tijd je daarvoor nog hebt in 2024.

Adviesgesprek met een energiecoach
In diverse gemeenten kun je gratis in gesprek met een energiecoach. Deze coach voorziet je van persoonlijk advies die bij jouw woonsituatie passen.

Purmerend en Beemster
In Purmerend en Beemster kun je gratis advies krijgen van een energiecoach van WelzijnWonenPlus. In een persoonlijk gesprek, online of bij je thuis, krijg je handige tips die bij jou en jouw woonsituatie passen. Je kunt een afspraak maken via energiecoachpurmerend@welzijnwonenplus.nl of door een telefoontje naar 0299 820 138.

Ook biedt de gemeente hulp. Zo kun je voor € 175,- energiebesparende producten kopen. Voorwaarde is dat je de energietoeslag ontvangt. Meer informatie leest u hier

Gemeente Hollands Kroon
Via de gemeente Hollands Kroon kun je een energiescan doen én in gesprek gaan met een energiecoach. Meer informatie vind je hier. 

Gemeente Schagen
De gemeente Schagen biedt telefonische adviesgesprekken aan. Via deze pagina kun je een telefonisch adviesgesprek inplannen.

Waterland
De gemeente Waterland heeft een subsidieregeling voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen aan woningen. Op deze pagina lees je hoe de regeling werkt en welk budget nog beschikbaar is.

Staat jouw gemeente er niet bij? Kijk op de website van jouw gemeente. Veel gemeenten bieden hulp om de energielasten te verminderen. 

Overstappen naar een andere energieleverancier
Wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Gaslicht.com geeft je onafhankelijk en gratis advies. Zij kijken graag voor je naar jouw huidige contract, nemen het aanbod van een andere energieleverancier met je door en helpen bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. Je kunt hen bereiken op  0342-411350.

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten
Kijk dus vooral hoe je de verwarmingskosten kunt terugbrengen. Op milieucentraal lees je vier makkelijke bespaartips. Warm water maakt zo’n 10% van onze energierekening uit. Het meeste warm water gebruiken we om te douchen. Alle apparaten en lampen in huis zorgen samen voor 35% van de energierekening. De vaste kosten voor de aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet zijn 12% van de energierekening.

Kleine bespaaracties met groot resultaat
Zuiniger wonen kan al met kleine veranderingen. Wij hebben slimme bespaartips voor je verzameld, waarmee je gelijk geld kunt besparen op jouw energierekening. De Rijksoverheid startte de campagne Zet ook de knop om en geeft advies om gemakkelijk op de energierekening te besparen. Wij voegen hier nog een aantal tips aan toe.

Gebruik ledverlichting
Vervang gloeilampen door ledlampen. Vergeleken met gloei- en halgeenlampen besparen ledlampen al snel 80 tot 90% energie.

Ventileer goed
Ventileren kost toch warme lucht? Dat is een beetje waar. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Een goed geventileerd huis met droge lucht is gezonder én warmt beter op.

Radiator
Zet alleen de radiator aan in de ruimten waar je bent.

Stekkers eruit
Schakel apparaten (televisie, computer of magnetron, enzovoort) helemaal uit. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op 'stand-by' of 'uit' staan.

Haal opladers, van bijvoorbeeld mobiele telefoons en laptops, uit het stopcontact als je ze niet gebruikt. Deze gebruiken ook ongemerkt stroom.

Wassen op lage temperatuur en drogen aan de waslijn
Een bont wasje hier, een wit wasje daar, we wassen ons wat af. De eerste stap naar een duurzamere was is de temperatuurknop omlaag. Heeft jouw wasmachine en/of vaatwasser een eco-stand? Gebruik deze dan. Een gewoon vieze vaat of was wordt ook schoon met een lagere temperatuur.

Beperk zoveel mogelijk het gebruik van de wasdroger. Wanneer je de was aan de waslijn droogt, bespaart u maar liefst 120 kilo CO2 per jaar. En dubbele winst: uw kleding gaat dan ook langer mee.

Kook met de deksel op de pan
Doe de deksel op de pan. Zo gaat er geen warmte verloren. U kookt sneller en zuiniger! Kookt u op gas? Kook het water voor een gekookt ei, een pan pasta of aardappelen eerst in de waterkoker. Ook daarmee bespaar je op jouw gasverbruik.

Eindafrekening energieleverancier
Nu de energieprijzen hoog zijn, is het verleidelijk om het termijnbedrag bij uw energieleverancier naar beneden bij te stellen. Dit kan tot gevolg hebben dat  je bij de eindafrekening flink moet bijbetalen. We raden je aan jouw termijnbedrag goed in te schatten. Zo voorkom je achteraf onaangename verrassingen.

Kom in actie bij geldzorgen
Ontstaan er mogelijk betalingsproblemen van je huur door de hoge energieprijzen? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten, zodat we samen kunnen kijken naar een gepaste oplossing. Je kunt telefonisch contact opnemen met het team Huurbetaling. Dit kan op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00, telefoonnummer 088 17 18 190.