Tuinonderhoud

Verzorgde tuinen en balkons geven buitenplezier én houden uw buurt groen en leefbaar. Welke regels gelden voor het onderhoud van uw tuin of balkon? Wat zijn uw rechten en plichten? Waar moet u rekening mee houden? Hieronder vindt u het antwoord op deze en andere ‘groene’ vragen. Ook krijgt u de nodige buitentips. Doe er uw voordeel mee!

Veelgestelde vragen

Heb ik een kapvergunning nodig voor de boom in mijn tuin?

Bomen kunnen veel (zon)licht wegnemen en voor overlast zorgen. Kappen is soms de enige optie. Informeer bij uw gemeente of er een kapvergunning nodig is. Doe dat wel tijdig, want het verstrekken van een dergelijke vergunning kan enige tijd duren. Als uw boom minder dan twee meter van de erfgrens staat, mag u ook iemand anders vragen om de boom te verwijderen.

Ik heb last van overhangende takken vanuit de tuin van mijn buren. Wat kan ik hier aan doen?

Vraagt u de buren de overhangende takken van de boom te verwijderen. Gebeurt dit niet, dan mag u zelf de overhangende takken verwijderen. Let op dat u niet in de tuin van de buren komt. U mag het voortbestaan van de boom niet bedreigen.

Waar moet ik op letten bij de inrichting van mijn tuin?

Bij de aanleg en inrichting van uw tuin moet u letten op de volgende zaken:
 • Onderhoud uw siertuin regelmatig: van snoeien, maaien, onkruid verwijderen tot besproeien;
 • Wilt u minder onderhoud? Laat dan uw terras vergroten of de gehele tuin bestraten;
 • De gevel, kozijnen en het dak moeten goed bereikbaar blijven. Dit in verband met mogelijk onderhoud;
 • U mag geen klimplanten tegen de woning of andere eigendommen van Wooncompagnie laten groeien. Klimplanten kan namelijk schade aan gebouwen veroorzaken;
 • U mag de tuin niet als opslagplaats, werkplaats of stortplaats voor afval gebruiken;
 • U mag de tuin niet als parkeerplaats voor voertuigen, aanhangers of caravans gebruiken.

Ik wil een boom planten. Mag dat?

U mag in uw tuin een boom planten. Kies wel voor een soort die bij de afmeting van uw tuin past. Houd ook rekening met de wettelijke regels: plaats de boom altijd minimaal twee meter van de erfgrens. Verder bent u verantwoordelijk voor het onderhoud (snoeien) van bomen in uw tuin. Laat een boom niet te hoog groeien en waak voor overhangende takken. Let op: uw buren hebben snoeirecht. Als u overhangende takken (en woekerende wortels) weigert te verwijderen, mogen buren dat zelf doen. Uiteraard zonder in uw tuin te komen en zonder het voorbestaan van de boom te bedreigen. Wilt u een boom kappen? Vraag dan bij uw gemeente of er een kapvergunning nodig is.

Ik wil een struik. Waar moet ik rekening mee houden?

Houd bij het planten van struiken rekening met de wettelijke regels: de plant moet minimaal 50 centimeter van de erfgrens worden geplaatst. Dit is een minimale eis. In de praktijk blijkt deze afstand namelijk vaak te weinig, zeker voor snelgroeiers. Struiken verwilderen snel. Om die reden is regelmatig onderhoud (snoeien) noodzakelijk. Goed om te weten: er zijn struiksoorten die minder snel groeien en dus beter beheersbaar zijn.

Ik heb een balkon. Waar moet ik op letten?

Hieronder een aantal zaken waar u rekening mee moet houden bij de inrichting van uw balkon:
 • Houd uw balkon schoon. Voorkom vieze geurtjes en geef ongedierte geen kans;
 • Hang geen plantenbakken aan de buitenkant van het balkon. De bakken kunnen vallen en bij het water geven kunnen de benedenburen overlast krijgen;
 • Gebruik lichtgewicht bloembakken. Het gewicht dat een balkon kan dragen is beperkt;
 • Maak gaten in bloembakken, zodat het water kan wegstromen. Plaats potscherven boven de gaten, opdat de aarde niet wegstroomt (en uw balkonvloer schoon blijft);
 • Wilt u meer privacy, beschutting tegen de wind of schaduw? Informeer bij de medewerkers van Wooncompagnie naar wat is toegestaan;
 • Zorg ervoor dat (uw) kinderen veilig zijn op uw balkon. Plaats geen ‘klimmogelijkheden’ in de vorm van plantenbakken, stoelen en speelgoed.

Ik heb een Japanse duizendknoop in mijn tuin. Wat moet ik doen?

De Japanse duizendknoop is een snel groeiende woekerende plant. Ze schiet in april uit de grond met rode uitlopers. Hier komen al snel groene bladeren aan met een grootte van 5–12 cm. De plant kan uitgroeien tot wel 3 meter hoog. In augustus bloeit de plant met kleine crème witte bloemen. In de winter sterft hij af maar blijven de verdorde stengels staan. Als de Japanse duizendknoop in uw tuin groeit, dan kun u het beste de plant direct verwijderen. Ziet u de plant in de openbare ruimte, geef dit door aan de gemeente.


He
eft u een Japanse duizendknoop in uw eigen tuin? Knip de plant tot op de grond af. Herhaal dit vervolgens elke week. Zo raakt de plant uitgeput en komt deze na verloop van tijd niet meer terug. Voer het groenafval niet af via de composthoop of de groene container of in de openbare ruimte. Het groenafval moet in de grijze container. Ieder klein scheutje van de plant kan namelijk ergens anders een nieuw plantje worden. Op deze manier voorkomt u zo goed mogelijk verdere verspreiding van de plant.

Staat uw antwoord hier niet tussen?