Voorwaarden voor woningverandering

Waar moet een woningverandering altijd aan voldoen?

Je hebt veel vrijheid om te klussen in je woning, maar er zijn spelregels aan verbonden. Bijvoorbeeld ten aanzien van de bouwtechnische kwaliteit en de staat van de woning bij vertrek. Je moet dan ook rekening houden met het volgende:
- De bouwtechnische kwaliteit moet voldoen aan de eisen van Wooncompagnie.
- De verandering moet voldoen aan de eisen van de bouwverordening, nutsbedrijven en brandweer. Per wooncomplex kunnen aanvullende voorwaarden gelden.
- De veiligheid met betrekking tot draagvermogen, brandwerendheid en vluchtwegen moet gewaarborgd zijn.
- De wijzigingen aan gas-, water- en elektrische installaties moeten door een erkend installateur worden uitgevoerd en er moet een keuringsrapport worden overlegd.
- Er mag geen vermindering in het puntentotaal van de woning optreden.
- De verhuurbaarheid van de woning mag niet in het geding komen.
- De bereikbaarheid van andere woningen moet gewaarborgd blijven.
- Geef bij je buren aan dat je gaat klussen.
- Alle kosten en risico’s (zowel financieel als bouwkundig) van schade als gevolg van de veranderingen zijn voor jouw rekening.
- Als door Wooncompagnie onderhoud in de woning wordt uitgevoerd moet je, indien nodig, de voorziening (tijdelijk) kunnen verwijderen.
- Het onderhoud aan de door jouw zelf aangebrachte woningverandering komt geheel voor eigen rekening.
- Wanneer bij vertrek uit de woning blijkt dat de verandering niet voldoet aan de gestelde eisen, dan moet deze worden verwijderd. Het verwijderen komt volledig voor rekening van de huurder.
- Bij beeldbepalende en monumentale panden kunnen specifieke regels van toepassing zijn.
- De door jouw zelf aangebrachte veranderingen en aanpassingen kun je meeverzekeren onder je eigen inboedelverzekering, als ‘huurdersbelang’. Deze valt namelijk niet onder de verzekering die Wooncompagnie heeft afgesloten voor jouw woning.

Asbest, waar moet je opletten wanneer je gaat klussen?
Woon je in een woning die voor 1994 is gebouwd en je wilt gaan klussen of de oude vloerbedekking (tapijt, tapijt tegels of vinyl) verwijderen? Neem dan eerst contact op met Wooncompagnie. 

Bij het woord asbest slaat de paniek misschien meteen toe. Dat is zeker niet nodig. Wel is het belangrijk dat je waakzaam bent op de mogelijke aanwezigheid van asbest in jouw woning. Verwacht je in de woning asbest te ontdekken of heb je twijfels? Laat het ons dan weten via onze afdeling Klantcontact op werkdagen via 088 17 18 190 of vul ons contactformulier in. Wij voeren inspecties uit en indien nodig verwijderen we asbest vakkundig, veilig en gratis. Het maakt niet uit wie het materiaal heeft aangebracht. Meer lezen over asbest? Klik hier.