Een voormalige huurwoning kopen
Heeft u een woning van ons gezien die te koop wordt aangeboden en waarin u geïnteresseerd bent? Dan is het goed te weten dat Wooncompagnie u als huurder voorrang geeft, op niet huurders, bij de aankoop van deze woning. Dit betekent dat u als huurder als eerste de kans krijgt een passend bod te doen op deze, te koop aangeboden, woning.

Waar kunt u de woningen vinden die nu te koop staan?
Een overzicht van onze koopwoningen vindt u bij de volgende makelaars:

Voor Purmerend, Waterland, Edam/Volendam, Schermer, Beemster:
Makelaardij Teunisse 

Voor Schagen, Hollands Kroon en Medemblik zijn dat twee makelaarskantoren:
Makelaardij Westhuis 
SC Bakker Makelaardij 

De vraagprijs
De vraagprijs wordt vastgesteld door de verkopend makelaar. Dit gebeurt in overleg met een verhuisadviseur van Wooncompagnie. De vraagprijs is een reële inschatting van de verwachte verkoopprijs op het moment van verkoop. Als u als onze huurder minimaal bereid bent deze vraagprijs te betalen, krijgt u voorrang bij de verkoop op niet huurders van Wooncompagnie. Dit geldt dus ook als een niet huurder een hoger bod wil doen. U gaat voor! Doen meer van onze huurders een bod, dan gaat de woning wél naar de huurder met het hoogste bod. Wanneer er meer huurders zijn met gelijke biedingen volgt er een loting. Huurders van Wooncompagnie krijgen 14 dagen de tijd na het open bezichtigingsmoment om hun interesse kenbaar te maken en een bod uit te brengen. Als er binnen deze 14 dagen geen geïnteresseerde huurders zijn, dan wordt het verkooptraject vervolgd met de overige geïnteresseerden.

Bijkomende kosten
U kunt de woning vrij op naam kopen. Dit betekent dat u alleen de prijs van de woning betaalt en geen overdrachtsbelasting. Ook de kosten voor het kadaster, de notaris en de transportakte (ook wel koopakte of leveringsakte genoemd) hoeft u niet te betalen. Er zijn voor u dus géén bijkomende kosten bovenop de aankoopprijs. Deze worden door Wooncompagnie voor haar rekening genomen zonder dat u daar als koper iets voor hoeft te doen. Koopt u een woning met koopgarant dan zijn de kosten voor de koper en niet voor Wooncompagnie.
De overige kosten die komen kijken bij het kopen van een woning, zoals de hypotheekakte en de kosten voor een hypotheek afsluiten, betaalt u als koper wel zelf.

De eigen huurwoning kopen
Wilt u juist uw eigen huurwoning graag van Wooncompagnie kopen? Dat kan als uw woning op de lijst staat van woningen die wij ter verkoop aanbieden. Hierover krijgt u vooraf altijd schriftelijk bericht. U wordt dan uitgebreid geïnformeerd en kunt vervolgens beslissen wat u wilt kopen of blijven huren.

Lees hier het persbericht ‘Huurders voorrang bij verkoop van huurwoningen’.

Heeft u een vraag?