Het rijksmonument Noordeinde 21 in Monnickendam ondergaat een opknapbeurt. Wooncompagnie laat het pand herindelen en verduurzamen. Door de werkzaamheden wordt het energielabel sterk verbeterd: van label G naar gemiddeld energielabel B. In Noordeinde 21 kunnen starters uit de gemeente Waterland wonen in een statig monument dat voldoet aan de eisen van deze tijd. De werkzaamheden worden uitgevoerd door bouwbedrijf Ooijevaar, bevlogen bouwers uit Alkmaar.

Historische karakter behouden
Het in de achttiende eeuw gebouwde herenhuis in hartje Monnickendam, dat voorheen tijdelijk werd verhuurd, staat in de steigers. Het historische karakter van het pand blijft uiteraard behouden. Wooncompagnie kiest voor passende oplossingen, zo blijven op de begane grond de plafonds in tact. Datzelfde geldt voor de vloer, deuren en kozijnen in de hal.

Sprong in energielabel
Met de werkzaamheden wordt het pand flink verduurzaamd. De sprong van G naar B in het energielabel wordt gerealiseerd doordat het dak wordt geïsoleerd, isolerende voorzetwanden worden geplaatst en vloerisolatie wordt aangebracht.

Over de woningen
De woningen, 12 totaal, krijgen een vloeroppervlakte van minimaal dertig vierkante meter en worden voorzien van onder meer een nieuw keukenblok.

Eind januari 2020 worden de woningen geadverteerd.

Klik hier voor de vooraankondiging in het Streekblad.