Waar moet een woningverandering altijd aan voldoen?

U heeft veel vrijheid om te klussen in uw woning, maar er zijn spelregels aan verbonden. Bijvoorbeeld ten aanzien van de bouwtechnische kwaliteit en de staat van de woning bij vertrek. U moet dan ook rekening houden met het volgende:
- De bouwtechnische kwaliteit moet voldoen aan de eisen van Wooncompagnie.
- De verandering moet voldoen aan de eisen van de bouwverordening, nutsbedrijven en brandweer. Per wooncomplex kunnen aanvullende voorwaarden gelden.
- De veiligheid met betrekking tot draagvermogen, brandwerendheid en vluchtwegen moet gewaarborgd zijn.
- De wijzigingen aan gas-, water- en elektrische installaties moeten door een erkend installateur worden uitgevoerd en er moet een keuringsrapport worden overlegd.
- Er mag geen vermindering in het puntentotaal van de woning optreden.
- De verhuurbaarheid van de woning mag niet in het geding komen.
- De bereikbaarheid van andere woningen moet gewaarborgd blijven.
- Geef bij uw buren aan dat u gaat klussen.
- Alle kosten en risico’s (zowel financieel als bouwkundig) van schade als gevolg van de veranderingen zijn voor uw rekening.
- Als door Wooncompagnie onderhoud in de woning wordt uitgevoerd moet u, indien nodig, de voorziening (tijdelijk) kunnen verwijderen.
- Het onderhoud aan de door u zelf aangebrachte woningverandering komt geheel voor uw rekening.
- Wanneer bij vertrek uit de woning blijkt dat de verandering niet voldoet aan de gestelde eisen, dan moet deze worden verwijderd. Het verwijderen komt volledig voor rekening van de huurder.
- Bij beeldbepalende en monumentale panden kunnen specifieke regels van toepassing zijn.
- Door u zelf aangebrachte veranderingen en aanpassingen kunt u meeverzekeren onder uw eigen inboedelverzekering, als ‘huurdersbelang’. Deze valt namelijk niet onder de verzekering die Wooncompagnie heeft afgesloten voor uw woning.

Asbest, waar moet u opletten wanneer u gaat klussen?
Woont u in een woning die voor 1994 is gebouwd en wilt u gaan klussen of de oude vloerbedekking (tapijt, tapijt tegels of vinyl) verwijderen? Neem dan eerst contact op met Wooncompagnie. 

Bij het woord asbest slaat de paniek misschien meteen toe. Dat is zeker niet nodig. Wel is het belangrijk dat u waakzaam bent op de mogelijke aanwezigheid van asbest in uw woning. Denkt u in uw woning asbest te ontdekken of heeft u twijfels? Laat het ons dan weten via onze afdeling Klantcontact op werkdagen via 088 17 18 190 of vul ons 
contactformulier in. Wij voeren inspecties uit en indien nodig verwijderen we asbest vakkundig, veilig en gratis. Het maakt niet uit wie het materiaal heeft aangebracht. Meer lezen over asbest? Klik hier.

Heeft u een vraag?