Wat zijn de voorwaarden bij woningruil?
Naast de genoemde ‘passendheidsnormen’ gelden enkele andere voorwaarden:
- Er zijn gemeenten die eerst een woonruimtevergunning verstrekken voordat er mag worden geruild.
- Na toestemming voor woningruil moeten alle ruilkandidaten de woning daadwerkelijk in gebruik nemen als woonruimte.
- Je dient minimaal één jaar woonachtig te zijn op je huidige adres.
- Binnen één jaar na de woningruil mag je de huur niet opzeggen.
- Er is geen huurachterstand.
- Alle plichten uit de huurovereenkomst worden correct uitgevoerd.
- De woning wordt geaccepteerd zoals hij op dat moment is.
- Wooncompagnie verricht wel ná de sleuteloverdracht een controle van de woning en zal kleine onderhoudsgebreken dan direct verhelpen.
- De woning mag geen 'bijzondere' woning zijn (dus bijvoorbeeld geen aangepaste woningen met specifieke woonvoorzieningen).
- Woningruil is alleen mogelijk als de nieuwe woning ook daadwerkelijk een huurwoning blijft. Sommige woningen worden verkocht, gesloopt of gerenoveerd.
- De gezinssamenstelling moet in overeenstemming zijn met de grootte van de woning:
- 6 kamerwoning > 5 slaapkamers (inclusief 'veilige' zolder met vaste trap). Minimaal 3 kinderen (geen leeftijdsgrens).
- 5 kamerwoning > 4 slaapkamers, minimaal 3 personen. U dient wel minimaal 2 jaar ingeschreven te staan op hetzelfde adres.
- 4 kamerwoning > 3 slaapkamers, minimaal 2 personen. U dient wel minimaal 2 jaar ingeschreven te staan op hetzelfde adres.
- 3 of 2 kamerwoning > 2 slaapkamers, geen minimum voor gezinsomvang. - De ruilkandidaat moet voldoen aan de geldende inkomenseisen. Informatie over Passend Toewijzen vindt je hier.
- Jouw ruilpartner voldoet aan de eisen van de bestemming van de woning. Wanneer je bijvoorbeeld in een jongeren-, senioren- of een rolstoelwoning woont, dan moet de ruilpartner aan de eisen voldoen die bij dit type woning hoort. Een bestemming kan gewijzigd zijn tijdens jouw contractduur. Vraag dit vooraf na bij Wooncompagnie.
Hoe wordt mijn inkomen getoetst?
Het inkomen wordt bepaald op basis van de inkomensverklaring van de Belastingdienst. Ook een definitieve aanslag van de Belastingdienst kan hiervoor gebruikt worden. Bij het toewijzen van een woning kijken we naar jouw gezamenlijk belastbaar verzamelinkomen. Dit is je inkomen en het inkomen van jouw eventuele partner en andere meerderjarige bewoners. Het inkomen van jouw kinderen wordt niet meegerekend.
Huishoudens met een inkomen hoger dan € 54.847 komen bij Wooncompagnie niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Het belastbaar inkomen toon je aan door een inkomensverklaringsformulier of definitieve aanslag van de belastingdienst.
LET OP: jouw verzamelinkomen rekenen wij om (indexeren) naar 2025. De indexering van inkomens uit 2023 naar 2024 bedraagt respectievelijk 1,,1279%% (2023) en 1,0413% (2024).