Camera gebruik in en om het huis

Om je eigendommen te beveiligen, mag je een camera ophangen bij jouw huis of een videodeurbel gebruiken. Maar je moet er wel voor zorgen dat je zo min mogelijk inbreuk maakt op de privacy van andere mensen, zoals je buren of voorbijgangers. Net zoals je buren rekening moeten houden met jouw privacy als zij een camera ophangen bij hun huis. Welke regels gelden, staat in de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Voor deze  aanpassing is het nodig om dat je Wooncompagnie om goedkeuring vraagt voordat je gaat beginnen. Dit kan je online doen of je stuurt je aanvraag per post naar: Wooncompagnie, Postbus 160, 1620 AD Hoorn.

Wil je een camera/videodeurbel plaatsen dan gelden de volgende eisen

Wil je een camera/videodeurbel plaatsen dan gelden de volgende eisen:
• De beveiligingscamera mag niet hoger hangen dan 180 cm en mag niet boven de erfafscheiding uitkomen;
• Zorg ervoor dat de camera/videodeurbel niet (zo min mogelijk) gericht is op de openbare weg of op eigendommen van anderen. Je mag alleen het privéterrein van je eigen woning filmen. Dus continu de openbare weg of het terrein van de buren filmen is niet toegestaan volgens de wetgeving. Het maakt hierbij niet uit of dit gebeurt met een bewakingscamera of een videodeurbel;
• Informeer je buren;
• Plaats duidelijk zichtbaar een bordje/sticker dat je een camera/videodeurbel heeft opgehangen;
• Bewaar de beelden niet langer dan noodzakelijk. Bekijk bij jouw camera-instellingen of je de beelden automatisch kunt laten verwijderen. Doe dit bijvoorbeeld na 24 uur maar uiterlijk binnen 72 uur;
• Maak de beelden niet openbaar;
• Gesprekken mag je alleen opnemen wanneer je zelf deelnemer aan het gesprek ben. Je mag dus niet zomaar audio opnames maken;
•. Heb je een camera met bewegingsdetectie en/of self tracking zet deze dan (bij voorkeur) uit. 
•Plaatst je een videodeurbel, beperk je dan tot de instellingen waarmee je alleen live kan kijken naar wie er voor de deur staat op het moment dat er wordt aangebeld.
• Als je een camera plaatst, doe dit dan op de gevel en niet op het kozijn. Verder is het niet toegestaan om een doorvoer voor de bekabeling door het (houten) kozijn te laten lopen.
• Je bent zelf verantwoordelijk voor het onderhoud en het repareren/herstellen van de camera/videodeurbel;
• Schade aan de woning veroorzaakt door het aanbrengen of verwijderen van de camera/videodeurbel is voor jouw rekening;
• Voor onderhoud- of reparatiewerkzaamheden door Wooncompagnie is het soms nodig om de camera/videodeurbel te verwijderen. Je bent hier zelf verantwoordelijk voor. Wij aanvaarden geen aansprakelijkheid. Je ontvangt van ons bericht wanneer je een zelf aangebrachte camera/videodeurbel dient te verwijderen.
• Verlaat je de woning, dan moet de camera/videodeurbel verwijderd worden. Voor de videodeurbel moet je een standaard deurbel terugplaatsen.

 

Camera/videodeurbel in gestapelde bouw

Woon je in een flat of appartement? Dan is plaatsing van een camera veelal niet mogelijk zonder de openbare ruimte te filmen.

Het plaatsen van een individuele beveiligingscamera is om bovenstaande reden dan ook niet toegestaan in gestapelde bouw. Bij het plaatsen van een videodeurbel, dien je rekening te houden met de algemene regels als hierboven zijn vermeld. Hou rekening met de privacy van anderen, beperkt u zich tot een systeem dat alleen geactiveerd wordt op het moment dat er wordt aangebeld.

Is er ernstige overlast in een algemene- of gemeenschappelijke ruimte, neem dan contact op met onze buurtbeheerder. Deze zal samen met u zoeken naar de best passende oplossing.

Is je woning onderdeel van een Vereniging van Eigenaren?

Maakt je woning deel uit van een Vereniging van Eigenaren, dan dien je jouw verzoek te richten tot het bestuur van de Verenging van Eigenaren.

Gefilmd worden door de camera van iemand anders

Iemand mag alleen een camera of videodeurbel ophangen als die de bezittingen van anderen en/of de openbare weg niet filmt. Dit tenzij het echt niet anders kan.

Voel je je door de camera van jouw buren aangetast in je privacy en denk je dat zij zich niet aan de regels houden? Lees dan hier Cameragebruik, zo werkt het over welke stappen je kunt ondernemen.

Maar ook als je meer wilt weten over de voorwaarden voor het plaatsen van een camera, geeft dit document aanvullende informatie!