Vraag en antwoord hospitaverhuur
Waar moet een hospita (of hospes) aan voldoen?
Bijna iedereen kan zich aanmelden als hospita. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen. Het belangrijkste is dat je een kamer of ruimte in huis vrij hebt. Ook moet je Nederlands of Engels spreken.
Waar meld ik mij aan?
Je kunt je aanmelden bij Hospi Housing. Zij helpen jou met alle praktische zaken en beantwoorden al je vragen.
Moet ik Wooncompagnie om toestemming vragen?
Ja, Wooncompagnie moet altijd toestemming geven. Gebruik hiervoor het contactformulier van Wooncompagnie. Benoem hierin je persoonlijke gegevens, het aantal huidige bewoners (inclusief kinderen), het aantal kamers van de woning (woonkamer + slaapkamers), en welke huurprijs je wil gaan vragen voor de kamer. Wij reageren zo snel mogelijk op de aanvraag. Een kamer die verhuurd wordt zonder toestemming van Wooncompagnie wordt gezien als woonfraude.
Gelden de afspraken in het huurcontract ook voor de huurder van de hospita?
Degene aan wie je de kamer verhuurt heeft geen recht op afspraken die Wooncompagnie met je heeft gemaakt in het huurcontract.
Moet ik alleen wonen om een hospita te kunnen worden?
Het maakt niet uit of je alleen woont, met een partner of met kinderen.
Hoeveel tijd kost het om een hospita te zijn?
Dat ligt helemaal aan je eigen wensen. Tijd besteden met je huurder is geen verplichting. Je bepaalt helemaal zelf óf en hoeveel tijd je samen spendeert.
Wel adviseren wij om vooraf duidelijke afspraken te maken.
Ik wil wel graag mijn privacy behouden, kan dat wel?
Een aantal huisregels helpen je bij een goede start. Ook heeft Hospi Housing voorbeeld contracten die je als verhuurder gratis kan gebruiken. Hierin staan huisregels en afspraken die je met elkaar maakt.
Hoe gaat dat met de toegang tot de verschillende ruimtes in huis?
Als huurder mag je niet zomaar ongevraagd privékamers van de hospita betreden. Omgekeerd geldt hetzelfde en vragen wij de hospita ook de privacy van de huurder te respecteren. De hospita of huurder van de hospita komen dus niet zomaar ongevraagd de kamers in.
Hoe gaat dat met het gebruik van badkamer, toilet en keuken?
De kamerhuurder moet toegang hebben tot een toilet, badkamer en keuken. Dit mag een gedeelde voorziening zijn.
Ben ik verzekerd bij verhuur van een kamer in mijn woning?
In de meeste gevallen ben je verzekerd bij het verhuren van een kamer in je woning. Dit hangt wel af van de verzekering die je hebt afgesloten en je persoonlijke situatie. In de meeste polisvoorwaarden staat als voorwaarde dat je je verzekeraar op de hoogte stelt als je een kamer in je huis gaat verhuren. Dit geldt voor zowel je inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering.
Neem altijd contact op met je verzekeraar vóórdat je een huurcontract tekent.
Zij kunnen je het beste adviseren over mogelijke gevolgen voor je verzekering(en). Staat jouw verzekering kamerverhuur niet toe? Neem dan contact op met Hospi Housing voor tips over verzekeringen die dit wel toestaan.
Hoe kan ik de huurprijs voor een kamer berekenen?
Het verhuren van een kamer heeft financiële voordelen, zo kun je een maandelijkse huur vragen. Deze mag nooit hoger zijn dan 50% van je maandelijkse huurprijs. Hospi Housing helpt je bij het bepalen van de huurprijs.
Waar moet een kamer aan voldoen?
Het maakt niet uit of je een kleine kamer of een grote zolderkamer hebt. Wel moet een hospitakamer aan een aantal voorwaarden voldoen.
Kan ik als hospita voor langere tijd mijn woning achterlaten?
Als hospitaverhuurder dien je zelf in de huurwoning te wonen waar je een kamer verhuurt.
Heeft het verhuren van een deel van mijn woning invloed op mijn kindertoeslag, zorgtoeslag of kindgebonden budget?
Als iemand (bijv. een student) een deel van de woning huurt waarin jij woont en jullie hebben dat vastgelegd in een huurovereenkomst, dan telt dit als 'onderhuur'. De onderhuurder telt dan niet mee bij de berekening van jouw toeslagen. Zie voor meer info de website van de belastingdienst.
Heeft het verhuren van een deel van mijn woning invloed op mijn huurtoeslag?
Bij verhuur aan een student, wat meestal telt als onderhuur, heeft dit geen invloed. Bij een toeslagpartner of medebewoners telt hun inkomen wel mee. Twijfel je of jouw huurder een medebewoner of onderhuurder is? Neem dan contact op met de belastingdienst, zij kunnen je helpen.