Wat is asbest?

Wat is asbest?
Asbest is een verzamelnaam voor zes in de natuur gevormde mineralen met een vezelstructuur. Het werd vroeger gebruikt omdat het sterk, brandwerend en isolerend is. Om die reden is asbest, vooral in de bouw, jarenlang wereldwijd verwerkt in uiteenlopende materialen en producten.

Hoeveel soorten asbest zijn er?
Er zijn twee soorten asbest: hechtgebonden en losgebonden asbest. Bij hechtgebonden asbest zitten asbestvezels opgesloten in een ander materiaal, zoals cement. Onbeschadigd hechtgebonden asbest levert géén gevaar op voor de gezondheid.

Bij losgebonden asbest zitten de asbestvezels minder vast in het materiaal, waardoor ze sneller vrij kunnen komen, bijvoorbeeld bij beschadiging. In het verleden werd dit materiaal onder meer toegepast in onderlagen van vinylzeil en diverse plaatmaterialen.

Wanneer is asbest gevaarlijk?
Asbest is niet gevaarlijk zolang het vastzit in een ander materiaal en er niets mee gebeurt. Het vormt pas een risico voor de gezondheid als er asbestvezels vrijkomen. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als het materiaal wordt bewerkt (schuren/zagen, doorboren/schoonmaken) of onzorgvuldig wordt verwijderd.

Wat gebeurt er als mijn woning wordt onderzocht op asbest?
Wij onderzoeken waar in jouw woning mogelijk asbest zit en of het gevaar oplevert voor uw gezondheid. De asbestinspectie is zonder risico; je mag gewoon in de woning blijven. Voor deze asbestinventarisatie komt een inspecteur van een gecertificeerd bedrijf langs om te kijken of er eventueel asbest in uw woning aanwezig is. Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten. Tijdens het onderzoek worden foto’s gemaakt in jouw woning. Dit is naast de wettelijke verplichting voor asbestonderzoek ook bedoeld om in een later stadium vragen te beantwoorden. Mocht je vragen hebben over asbest, stel deze dan gerust aan de inspecteur.

Wanneer is asbest schadelijk voor de gezondheid?
Asbest kan schadelijk zijn voor de gezondheid als losgeraakte vezels worden ingeademd. In welke mate, dat hangt af van de hoeveelheid asbestvezels die iemand binnenkrijgt. Mensen die jarenlang met veel asbesthoudende stof in aanraking zijn gekomen, lopen het grootste risico. Voor wie eenmalig of heel kort in contact komt met asbestvezel is het risico erg klein. Indien u vragen heeft over uw gezondheid, dan kunt u deze stellen bij de plaatselijke GGD.

Wordt asbest altijd direct verwijderd?
Nee. Bij hechtgebonden asbest zitten de asbestvezels stevig vast in het materiaal. Als het in goede staat is en niet wordt bewerkt, levert het geen gevaar op. Ook losgebonden asbest dat goed is afgeschermd, hoeft veelal niet meteen te worden verwijderd.

Hoe wordt asbest verwijderd?
Asbest wordt verwijderd door een gecertificeerd verwijderingsbedrijf. Het verwijderen van asbest kan op verschillende manieren gebeuren: in de open lucht of in een zogeheten ‘containment’ (afgesloten ruimte in onderdruk). Dit is afhankelijk van het soort asbest en de locatie.

Personen die het asbest verwijderen, dragen beschermende kleding. Zij werken namelijk dagelijks met asbest, waardoor de kans op inademen van asbestvezels groter is. Na de klus gaan de pakken uit en volgt er een doucheprocedure, zodat er geen asbestvezels mee naar buiten worden genomen.

Moet ik mijn huis uit als er asbest wordt verwijderd?
Dat hangt af van waar het asbest is aangetroffen. De saneerder bepaalt of je tijdens de werkzaamheden in uw huis kunt blijven. Hierover word je door de asbestsaneerder en Wooncompagnie geïnformeerd.

Is mijn woning veilig als het asbest is verwijderd?
Wooncompagnie werkt alleen met gecertificeerde bedrijven. Deze bedrijven verwijderen het asbest uiterst zorgvuldig en volgens de wettelijke voorschriften. De ruimten waarin ze werken, schermen ze hermetisch af. Zo kunnen de asbestvezels niet ontsnappen. Na het verwijderen van asbest wordt de betreffende ruimte grondig gereinigd. Er blijven dus geen asbestvezels achter.

De ruimte (of de hele woning) waar gesaneerd is wordt vervolgens nauwkeurig gecontroleerd en daarna pas vrijgegeven door een gespecialiseerd laboratorium.

Wordt asbest nu nog gebruikt?
Nee. Het gebruik van alle soorten asbest is sinds 1 juli 1993 in Nederland verboden.