Energiebewust wonen

Met kleine aanpassingen in en rondom uw woning kunt u al een groot verschil maken. Want het verminderen van het energieverbruik is de beste manier om de energierekening omlaag te krijgen. Graag geven wij u tips en laten zien wat Wooncompagnie en andere sociale organisaties doen om u te helpen met besparen op uw energierekening.

Eenmalige energietoeslag

Heeft u een laag inkomen? Dan krijgt u misschien vanuit de gemeente een eenmalige energietoeslag. Dit helpt met het betalen van uw energierekening. U krijgt deze toeslag van de gemeente. Voor inwoners met een bijstandsuitkering of inwoners waarvan bij de gemeente bekend is dat zij een laag inkomen hebben regelt de gemeente dit automatisch.

Inwoners die niet bij de gemeente bekend zijn, maar wel recht hebben op de energietoeslag, moeten de energietoeslag zelf aanvragen Deze aanpak verschilt per gemeente. Om precies te weten hoe de energietoeslag in uw gemeente werkt, kunt u het beste de website van de gemeente raadplegen, of contact opnemen met uw gemeente. Ook De Woonbond geeft hierover meer informatie. 

Adviesgesprek met een energiecoach

In diverse gemeenten kunt gratis in gesprek met een energiecoach. Deze coach voorziet u van persoonlijk advies die bij uw woonsituatie passen.

Purmerend en Beemster

In Purmerend en Beemster kunt u gratis advies krijgen van een energiecoach van WelzijnWonenPlus. In een persoonlijk gesprek, online of bij u thuis, krijgt u handige tips die bij u en uw woonsituatie passen. U kunt een afspraak maken via info@energiecoachpurmerend.nl of door een telefoontje naar 0299 426 364.

Ook biedt de gemeente hulp. Zo kunt u voor € 175,- producten energiebesparende producten kopen. Voorwaarde is dat u de energietoeslag ontvangt. Meer informatie leest u hier. 

Gemeente Hollands Kroon

Via de gemeente Hollands Kroon kunt u een energiescan doen én in gesprek gaan met een energiecoach. Meer informatie vindt u hier. 

Gemeente Medemblik

De gemeente Medemblik werkt samen met Susteen. U kunt hier direct het aanmeldformulier voor een adviesgesprek invullen.

Gemeente Schagen

De gemeente Schagen biedt telefonische adviesgesprekken aan. Via deze pagina kunt u een telefonisch adviesgesprek inplannen.

Waterland

De gemeente Waterland heeft een subsidieregeling voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen aan woningen. Op deze pagina leest u hoe de regeling werkt en welk budget nog beschikbaar is.

Staat u gemeente er niet bij? Kijk op de website van uw gemeente. Veel gemeenten bieden hulp om de energielasten te verminderen. 

Overstappen naar een andere energieleverancier

Wilt u overstappen naar een andere energieleverancier? Gaslicht.com geeft u onafhankelijk en gratis advies. Zij kijken graag voor u naar uw huidige contract, nemen het aanbod van een andere energieleverancier met u door en helpen bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. U kunt hen bereiken op  0342-411350.

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten
Kijk dus vooral hoe u de verwarmingskosten kunt terugbrengen. Op milieucentraal leest u vier makkelijke bespaartips. Warm water maakt zo’n 10% van onze energierekening uit. Het meeste warm water gebruiken we om te douchen. Alle apparaten en lampen in huis zorgen samen voor 35% van de energierekening. De vaste kosten voor de aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet zijn 12% van de energierekening.

Kleine bespaaracties met groot resultaat

Zuiniger wonen kan al met kleine veranderingen. Wij hebben slimme bespaartips voor u verzameld, waarmee u gelijk geld kunt besparen op uw energierekening. De Rijksoverheid startte de campagne Zet ook de knop om en geeft advies om gemakkelijk op de energierekening te besparen. Wij voegen hier nog een aantal tips aan toe.

 • Gebruik ledverlichting
  Vervang gloeilampen door ledlampen. Vergeleken met gloei- en halgeenlampen besparen ledlampen al snel 80 tot 90% energie.
 • Ventileer goed
  Ventileren kost toch warme lucht? Dat is een beetje waar. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Een goed geventileerd huis met droge lucht is gezonder én warmt beter op.
 • Radiator
  Zet alleen de radiator aan in de ruimten waar u bent.
 • Stekkers eruit
  Schakel apparaten (televisie, computer of magnetron, enzovoort) helemaal uit. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op 'stand-by' of 'uit' staan.
 • Haal opladers, van bijvoorbeeld mobiele telefoons en laptops, uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Deze gebruiken ook ongemerkt stroom.
 • Wassen op lage temperatuur en drogen aan de waslijn
  Een bont wasje hier, een wit wasje daar, we wassen ons wat af. De eerste stap naar een duurzamere was is de temperatuurknop omlaag. Heeft uw wasmachine en/ of vaatwasser een eco-stand? Gebruik deze dan. Een gewoon vieze vaat of was wordt ook schoon met een lagere temperatuur.
 • Beperk zoveel mogelijk het gebruik van de wasdroger. Wanneer u de was aan de waslijn droogt, bespaart u maar liefst 120 kilo CO2 per jaar. En dubbele winst: uw kleding gaat dan ook langer mee.
 • Kook met de deksel op de pan
  Doe de deksel op de pan. Zo gaat er geen warmte verloren. U kookt sneller en zuiniger! Kookt u op gas? Kook het water voor een gekookt ei, een pan pasta of aardappelen eerst in de waterkoker. Ook daarmee bespaart u op uw gasverbruik.

Eindafrekening energieleverancier

Nu de energieprijzen enorm stijgen, is het verleidelijk om het termijnbedrag bij uw energieleverancier naar beneden bij te stellen. Dit kan tot gevolg hebben dat u bij de eindafrekening flink moet bijbetalen. Wij raden u aan uw termijnbedrag goed in te schatten. Zo voorkomt u dat u achteraf onaangename verrassingen.

Kom in actie bij geldzorgen

Ontstaan er mogelijk betalingsproblemen van uw huur door de hoge energieprijzen? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten, zodat we samen kunnen kijken naar een gepaste oplossing. U kunt telefonisch contact opnemen met het team Huurbetaling. Dit kan op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00, telefoonnummer 088 17 18 190.

Veelgestelde vragen over Energiebewust wonen

Wat kan ik doen tegen warmte in mijn woning?

Algemeen

Je wilt graag iets doen tegen de warmte in huis tijdens een zeer zonnige zomer. We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn.

Twee soorten airconditioning

Er zijn twee gangbare uitvoeringen voor airconditioning: Mobiel en vast.

 • Vaste airconditioning bestaat uit een binnen- en buitenunit. De buitenunit zit vaak aan de muur of het dak bevestigd. Dit kan tot geluidsoverlast voor je buren leiden. Daarnaast moet er een doorvoer door de muur naar binnen gemaakt worden. Daarom geeft Wooncompagnie geen toestemming voor het installeren van een vaste airconditioning.
 • Mobiele airconditioning
  Een mobiele airconditioning is verplaatsbaar en werkt met een elektriciteitssnoer. Je behaalt zeker het gewenste resultaat, maar wees er bewust van dat een airco veel energie verbruikt en de lucht droog wordt. Voor het plaatsen van een mobiele airco hoeft je geen toestemming aan ons te vragen.

Alternatieve apparatuur

Naast een airconditioner kan je ook kiezen uit de volgende apparatuur om je huis te koelen.

 • Ventilator
  Wanneer je voor een ventilator kiest, is het prettig als deze stil is (ook als hij zwenkt) en krachtig genoeg is. Een timer of afstandsbediening is een handig extraatje.
 • Aircooler
  Een aircooler is een tussenvorm tussen een airco en een ventilator. Je kunt deze vullen met water of zelfs ijs. Hiermee koelt en zuivert hij de lucht. Een aircooler verbruikt veel minder stroom dan een airco.

Wat doet Wooncompagnie aan verduurzaming van woningen?

Algemeen

Wooncompagnie is op dit moment heel druk met het verduurzamen van woningen. Hier zijn zonnepanelen en warmtepompen ook een onderdeel van. Wij doen dit planmatig, door ons gehele werkgebied per straat of blok.
In de komende jaren zal ook jouw woning verduurzaamd worden. We kunnen nu nog niet concreet zeggen wanneer. We willen vragen geduld te hebben en het af te wachten tot Wooncompagnie je per brief zal benaderen.

Komt Wooncompagnie mij tegemoet in de hoge kosten van gas en elektra?

Algemeen

Als woningcorporatie komen wij niet tegemoet in stijgende kosten van jouw energierekening.

Wel is de verwachting dat het kabinet en de Tweede Kamer maatregelen gaan nemen om de belasting op gas te verlagen. De gasprijs bestaat namelijk voor ruim een derde uit accijnzen (verbruiksbelasting). Hiermee heeft de politiek de mogelijkheid in te grijpen en de gasprijzen te verlagen.

Wat doet Wooncompagnie wel?

Kook je nog op gas maar wordt de woning voorzien van warm water en verwarming door een cv ketel? Dan kan de woning niet geheel van het gas af. Wel kan je een aanvraag indienen om over te stappen op "gasloos" koken.

Een Technisch adviseur bekijkt dan of je huidige elektra installatie geschikt is om over te stappen naar elektrisch koken. Eventuele aanpassingen hiervoor komen voor rekening van Wooncompagnie.

De energieprijzen stijgen. Wat kan ik zelf doen?

Algemeen

Iedereen in Nederland merkt dat de energierekening is gestegen. De maatregelen die de overheid neemt verzachten de gevolgen voor de energierekening enigszins. Toch blijft er gemiddeld een verhoging van 400 Euro per jaar per huishouden over. Hoeveel je meer gaat betalen hangt af van je energieverbruik en je energiecontract.

Onaangename verrassingen?
Kijk in je contract na of je tariefswijzingen kunt verwachten. Huishoudens hebben dan meer tijd om maatregelen te nemen als dat nodig is. Minder energie verbruiken is soms maar beperkt mogelijk, maar kan toch helpen. Denk aan korter douchen, de verwarming een graadje lager zetten of uitzetten in kamers die je niet gebruikt. Welke maatregelen het meest passen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren.

Neem contact op
Mocht je door een stijgende energierekening in financiële problemen komen, neem altijd contact op met je energieleverancier. Meer informatie hierover vindt je bij Consuwijzer.nl. Is het probleem groter dan alleen de energierekening? Dan kan je voor advies terecht bij het Nibud. Vanzelfsprekend staat Wooncompagnie ook voor je klaar. Heb je betalingsproblemen? Meld je bij ons en we zoeken samen naar de best mogelijke optie voor jou.

De meest actuele informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Mijn zonnepanelen moeten worden verplaatst. Wie mag dit doen?

Algemeen

De zonnepanelen die door Wooncompagnie op je dak zijn gelegd mogen alleen door ZONZO worden verplaatst. 

Wanneer komt Wooncompagnie langs om mijn woning gasloos te maken?

Algemeen

Waarom maakt Wooncompagnie nu maar een paar woningen gasloos? Als gas niet meer gebruikt wordt als energiebron, wat dan wel?

Dit beslist de gemeente: en zij hebben tot 2025 de tijd om een alternatief voor gas te kiezen. Als dit bekend is, gaan wij aan de slag en vervangen wij de gasinstallaties door installaties die passen bij het alternatief van gas waar uw gemeente voor koos. Wij willen binnen 16 jaar onze ruim 13.500 woningen gasloos maken. Dit kan niet allemaal tegelijk, en zullen we per straat, complex of bouwblok uitvoeren. U krijgt hiervan uiteraard vooraf bericht.