Energiebewust wonen

Met kleine aanpassingen in en rondom uw woning kunt u al een groot verschil maken. Want het verminderen van het energieverbruik is de beste manier om de energierekening omlaag te krijgen. Graag geven wij u tips en laten zien wat Wooncompagnie en andere sociale organisaties doen om u te helpen met besparen op uw energierekening.

Eenmalige energietoeslag

Heeft u een laag inkomen? Dan krijgt u misschien vanuit de gemeente een eenmalige energietoeslag. Dit helpt met het betalen van uw energierekening. U krijgt deze toeslag van de gemeente. Voor inwoners met een bijstandsuitkering of inwoners waarvan bij de gemeente bekend is dat zij een laag inkomen hebben regelt de gemeente dit automatisch.

Inwoners die niet bij de gemeente bekend zijn, maar wel recht hebben op de energietoeslag, moeten de energietoeslag zelf aanvragen Deze aanpak verschilt per gemeente. Om precies te weten hoe de energietoeslag in uw gemeente werkt, kunt u het beste de website van de gemeente raadplegen, of contact opnemen met uw gemeente. Ook De Woonbond geeft hierover meer informatie. 

Adviesgesprek met een energiecoach

In diverse gemeenten kunt gratis in gesprek met een energiecoach. Deze coach voorziet u van persoonlijk advies die bij uw woonsituatie passen.

Purmerend en Beemster

In Purmerend en Beemster kunt u gratis advies krijgen van een energiecoach van WelzijnWonenPlus. In een persoonlijk gesprek, online of bij u thuis, krijgt u handige tips die bij u en uw woonsituatie passen. U kunt een afspraak maken via info@energiecoachpurmerend.nl of door een telefoontje naar 0299 426 364.

Ook biedt de gemeente hulp. Zo kunt u voor € 175,- producten energiebesparende producten kopen. Voorwaarde is dat u de energietoeslag ontvangt. Meer informatie leest u hier. 

Gemeente Hollands Kroon

Via de gemeente Hollands Kroon kunt u een energiescan doen én in gesprek gaan met een energiecoach. Meer informatie vindt u hier. 

Gemeente Medemblik

De gemeente Medemblik werkt samen met Susteen. U kunt hier direct het aanmeldformulier voor een adviesgesprek invullen.

Gemeente Schagen

De gemeente Schagen biedt telefonische adviesgesprekken aan. Via deze pagina kunt u een telefonisch adviesgesprek inplannen.

Waterland

De gemeente Waterland heeft een subsidieregeling voor het treffen van duurzaamheidsmaatregelen aan woningen. Op deze pagina leest u hoe de regeling werkt en welk budget nog beschikbaar is.

Staat u gemeente er niet bij? Kijk op de website van uw gemeente. Veel gemeenten bieden hulp om de energielasten te verminderen. 

Overstappen naar een andere energieleverancier

Wilt u overstappen naar een andere energieleverancier? Gaslicht.com geeft u onafhankelijk en gratis advies. Zij kijken graag voor u naar uw huidige contract, nemen het aanbod van een andere energieleverancier met u door en helpen bij het afsluiten van een nieuw energiecontract. U kunt hen bereiken op  0342-411350.

Bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten
Kijk dus vooral hoe u de verwarmingskosten kunt terugbrengen. Op milieucentraal leest u vier makkelijke bespaartips. Warm water maakt zo’n 10% van onze energierekening uit. Het meeste warm water gebruiken we om te douchen. Alle apparaten en lampen in huis zorgen samen voor 35% van de energierekening. De vaste kosten voor de aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet zijn 12% van de energierekening.

Kleine bespaaracties met groot resultaat

Zuiniger wonen kan al met kleine veranderingen. Wij hebben slimme bespaartips voor u verzameld, waarmee u gelijk geld kunt besparen op uw energierekening. De Rijksoverheid startte de campagne Zet ook de knop om en geeft advies om gemakkelijk op de energierekening te besparen. Wij voegen hier nog een aantal tips aan toe.

  • Gebruik ledverlichting
    Vervang gloeilampen door ledlampen. Vergeleken met gloei- en halgeenlampen besparen ledlampen al snel 80 tot 90% energie.
  • Ventileer goed
    Ventileren kost toch warme lucht? Dat is een beetje waar. Toch is het goed om uw woning dagelijks te ventileren. Een goed geventileerd huis met droge lucht is gezonder én warmt beter op.
  • Radiator
    Zet alleen de radiator aan in de ruimten waar u bent.
  • Stekkers eruit
    Schakel apparaten (televisie, computer of magnetron, enzovoort) helemaal uit. Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op 'stand-by' of 'uit' staan.
  • Haal opladers, van bijvoorbeeld mobiele telefoons en laptops, uit het stopcontact als u ze niet gebruikt. Deze gebruiken ook ongemerkt stroom.
  • Wassen op lage temperatuur en drogen aan de waslijn
    Een bont wasje hier, een wit wasje daar, we wassen ons wat af. De eerste stap naar een duurzamere was is de temperatuurknop omlaag. Heeft uw wasmachine en/ of vaatwasser een eco-stand? Gebruik deze dan. Een gewoon vieze vaat of was wordt ook schoon met een lagere temperatuur.
  • Beperk zoveel mogelijk het gebruik van de wasdroger. Wanneer u de was aan de waslijn droogt, bespaart u maar liefst 120 kilo CO2 per jaar. En dubbele winst: uw kleding gaat dan ook langer mee.
  • Kook met de deksel op de pan
    Doe de deksel op de pan. Zo gaat er geen warmte verloren. U kookt sneller en zuiniger! Kookt u op gas? Kook het water voor een gekookt ei, een pan pasta of aardappelen eerst in de waterkoker. Ook daarmee bespaart u op uw gasverbruik.

Eindafrekening energieleverancier

Nu de energieprijzen enorm stijgen, is het verleidelijk om het termijnbedrag bij uw energieleverancier naar beneden bij te stellen. Dit kan tot gevolg hebben dat u bij de eindafrekening flink moet bijbetalen. Wij raden u aan uw termijnbedrag goed in te schatten. Zo voorkomt u dat u achteraf onaangename verrassingen.

Kom in actie bij geldzorgen

Ontstaan er mogelijk betalingsproblemen van uw huur door de hoge energieprijzen? Laat het ons dan zo snel mogelijk weten, zodat we samen kunnen kijken naar een gepaste oplossing. U kunt telefonisch contact opnemen met het team Huurbetaling. Dit kan op werkdagen tussen 8.00 uur en 17.00, telefoonnummer 088 17 18 190.

Veelgestelde vragen over Energiebewust wonen

Ik kook met gas maar wil elektrisch gaan koken. kan dat?

Algemeen

Neem hiervoor contact met ons op. Telefonisch via 088 17 18 190 of stuur ons een bericht dan nemen wij contact met jou op.

Wij plannen dan een afspraak in met een technisch adviseur. Hij komt de situatie in jouw woning bekijken, beoordelen en met jou bespreken.

Wat kan ik doen tegen warmte in mijn woning?

Algemeen

In onze flyer lees je alle tips om je woning koeler te houden. 

Klik hier

Wat doet Wooncompagnie aan verduurzaming van woningen?

Algemeen

Wooncompagnie is op dit moment heel druk met het verduurzamen van woningen. Hier zijn zonnepanelen en warmtepompen ook een onderdeel van. Wij doen dit planmatig, door ons gehele werkgebied per straat of blok.
In de komende jaren zal ook jouw woning verduurzaamd worden. We kunnen nu nog niet concreet zeggen wanneer. We willen vragen geduld te hebben en het af te wachten tot Wooncompagnie je per brief zal benaderen.

Is er een planning voor het gasvrij maken van jullie woningen?

Algemeen

Wooncompanie werkt actief aan verduurzaming. Zo worden er elk jaar veel hybride en all-electric warmtepompen geplaatst en werken we samen met  gemeenten aan mogelijke warmtenetten.  Het streven is dat alle woningen richting 2050 van het gas af zijn.

Komt Wooncompagnie mij tegemoet in de hoge kosten van gas en elektra?

Algemeen

We begrijpen dat hoge stookkosten een zorg kunnen zijn, vooral in de wintermaanden. Helaas kunnen wij als woningcorporatie hier niet in tegemoetkomen, omdat deze kosten worden beïnvloed door landelijke en internationale ontwikkelingen waar we geen invloed op hebben. 

      Waarom zijn de energiekosten zo hoog? 

  • Hoge gasprijzen: Wereldwijde schaarste en stijgende vraag drijven de prijzen op.
  • Wintermaanden: Meer energieverbruik leidt tot hogere kosten.
  • Internationale spanningen: Conflicten in gasproducerende regio’s beïnvloeden de prijzen.
  • Belastingen: Overheidsheffingen dragen bij aan de energierekening.

    Wat doet Wooncompagnie wel? 
    Wij werken aan verduurzaming van onze woningen, zoals betere isolatie en duurzame verwarmingssystemen. Ook kun je overstappen op gasloos koken. Een technisch adviseur controleert of je elektrische installatie geschikt is. Eventuele aanpassingen zijn voor onze rekening.  

    Tips om kosten te besparen: 

  • zet de thermostaat lager: verwarm alleen ruimtes die je gebruikt.
  • voorkom tocht: gebruik tochtstrips en dikke gordijnen
  • korter douchen: dit bespaart op warm water
  • energiezuinige appararaten: kies voor LED-verlichting en zuinige apparaten
  • vergelijk energieleveranciers: dit kan een voordeliger tarief opleveren. 

    Klik voor meer tips hier




De energieprijzen stijgen. Wat kan ik zelf doen?

Algemeen

Iedereen in Nederland merkt dat de energierekening is gestegen. De maatregelen die de overheid neemt verzachten de gevolgen voor de energierekening enigszins. Toch blijft er gemiddeld een verhoging van 400 Euro per jaar per huishouden over. Hoeveel je meer gaat betalen hangt af van je energieverbruik en je energiecontract.

Onaangename verrassingen?
Kijk in je contract na of je tariefswijzingen kunt verwachten. Huishoudens hebben dan meer tijd om maatregelen te nemen als dat nodig is. Minder energie verbruiken is soms maar beperkt mogelijk, maar kan toch helpen. Denk aan korter douchen, de verwarming een graadje lager zetten of uitzetten in kamers die je niet gebruikt. Welke maatregelen het meest passen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren.

Neem contact op
Mocht je door een stijgende energierekening in financiële problemen komen, neem altijd contact op met je energieleverancier. Meer informatie hierover vindt je bij Consuwijzer.nl. Is het probleem groter dan alleen de energierekening? Dan kan je voor advies terecht bij het Nibud. Vanzelfsprekend staat Wooncompagnie ook voor je klaar. Heb je betalingsproblemen? Meld je bij ons en we zoeken samen naar de best mogelijke optie voor jou.

De meest actuele informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Mijn zonnepanelen moeten worden verplaatst. Wie mag dit doen?

Algemeen

De zonnepanelen die door Wooncompagnie op je dak zijn gelegd mogen alleen door ZONZO worden verplaatst. 

Wanneer komt Wooncompagnie langs om mijn woning gasloos te maken?

Algemeen

Waarom maakt Wooncompagnie nu maar een paar woningen gasloos? Als gas niet meer gebruikt wordt als energiebron, wat dan wel?

Dit beslist de gemeente: en zij hebben tot 2025 de tijd om een alternatief voor gas te kiezen. Als dit bekend is, gaan wij aan de slag en vervangen wij de gasinstallaties door installaties die passen bij het alternatief van gas waar uw gemeente voor koos. Wij willen voor 2050 onze ruim 14.000 woningen gasloos maken. Dit kan niet allemaal tegelijk, en zullen we per straat, complex of bouwblok uitvoeren. U krijgt hiervan uiteraard vooraf bericht.