Slim besparen door ventileren!

Frisse lucht is gezond, vochtige lucht juist niet. Het is daarom erg belangrijk dat we verse lucht in onze woning aanvoeren én vervuilde lucht afvoeren. Zo houdt u uw woning lekker fris en schimmelvrij. Bovendien warmt droge lucht sneller op dan vochtige. Door te ventileren bespaar je dus ook op je energielasten.

Hoe kun je slim besparen door te ventileren? In deze video vertellen we je er alles over.

Maar hoe ventileer je nou zo goed en voordelig mogelijk? We geven je een aantal tips:

· Doe bij het koken een deksel op de pan, zet de afzuigkap aan en open het keukenraam.

· Zet de ramen twee keer per dag minimaal een half uur tegenover elkaar open.

· Droog na het douchen de vloer, de wanden en de kraan. Laat ook het raam nog even open staan. Of, de mechanische ventilatie nog twee uur op de hoogste stand draaien.

Veelgestelde vragen over Slim besparen door ventileren!

Wat doet Wooncompagnie aan verduurzaming van woningen?

Algemeen

Wooncompagnie is op dit moment heel druk met het verduurzamen van woningen. Hier zijn zonnepanelen en warmtepompen ook een onderdeel van. Wij doen dit planmatig, door ons gehele werkgebied per straat of blok.
In de komende jaren zal ook jouw woning verduurzaamd worden. We kunnen nu nog niet concreet zeggen wanneer. We willen vragen geduld te hebben en het af te wachten tot Wooncompagnie je per brief zal benaderen.

De energieprijzen stijgen. Wat kan ik zelf doen?

Algemeen

Iedereen in Nederland merkt dat de energierekening is gestegen. De maatregelen die de overheid neemt verzachten de gevolgen voor de energierekening enigszins. Toch blijft er gemiddeld een verhoging van 400 Euro per jaar per huishouden over. Hoeveel je meer gaat betalen hangt af van je energieverbruik en je energiecontract.

Onaangename verrassingen?
Kijk in je contract na of je tariefswijzingen kunt verwachten. Huishoudens hebben dan meer tijd om maatregelen te nemen als dat nodig is. Minder energie verbruiken is soms maar beperkt mogelijk, maar kan toch helpen. Denk aan korter douchen, de verwarming een graadje lager zetten of uitzetten in kamers die je niet gebruikt. Welke maatregelen het meest passen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeuren.

Neem contact op
Mocht je door een stijgende energierekening in financiële problemen komen, neem altijd contact op met je energieleverancier. Meer informatie hierover vindt je bij Consuwijzer.nl. Is het probleem groter dan alleen de energierekening? Dan kan je voor advies terecht bij het Nibud. Vanzelfsprekend staat Wooncompagnie ook voor je klaar. Heb je betalingsproblemen? Meld je bij ons en we zoeken samen naar de best mogelijke optie voor jou.

De meest actuele informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Komt Wooncompagnie mij tegemoet in de hoge kosten van gas en elektra?

Algemeen

We begrijpen dat hoge stookkosten een zorg kunnen zijn, vooral in de wintermaanden. Helaas kunnen wij als woningcorporatie hier niet in tegemoetkomen, omdat deze kosten worden beïnvloed door landelijke en internationale ontwikkelingen waar we geen invloed op hebben. 

      Waarom zijn de energiekosten zo hoog? 

  • Hoge gasprijzen: Wereldwijde schaarste en stijgende vraag drijven de prijzen op.
  • Wintermaanden: Meer energieverbruik leidt tot hogere kosten.
  • Internationale spanningen: Conflicten in gasproducerende regio’s beïnvloeden de prijzen.
  • Belastingen: Overheidsheffingen dragen bij aan de energierekening.

    Wat doet Wooncompagnie wel? 
    Wij werken aan verduurzaming van onze woningen, zoals betere isolatie en duurzame verwarmingssystemen. Ook kun je overstappen op gasloos koken. Een technisch adviseur controleert of je elektrische installatie geschikt is. Eventuele aanpassingen zijn voor onze rekening.  

    Tips om kosten te besparen: 

  • zet de thermostaat lager: verwarm alleen ruimtes die je gebruikt.
  • voorkom tocht: gebruik tochtstrips en dikke gordijnen
  • korter douchen: dit bespaart op warm water
  • energiezuinige appararaten: kies voor LED-verlichting en zuinige apparaten
  • vergelijk energieleveranciers: dit kan een voordeliger tarief opleveren. 

    Klik voor meer tips hier




Wat kan ik doen tegen warmte in mijn woning?

Algemeen

In onze flyer lees je alle tips om je woning koeler te houden. 

Klik hier

Is er een planning voor het gasvrij maken van jullie woningen?

Algemeen

Wooncompanie werkt actief aan verduurzaming. Zo worden er elk jaar veel hybride en all-electric warmtepompen geplaatst en werken we samen met  gemeenten aan mogelijke warmtenetten.  Het streven is dat alle woningen richting 2050 van het gas af zijn.

Ik kook met gas maar wil elektrisch gaan koken. kan dat?

Algemeen

Neem hiervoor contact met ons op. Telefonisch via 088 17 18 190 of stuur ons een bericht dan nemen wij contact met jou op.

Wij plannen dan een afspraak in met een technisch adviseur. Hij komt de situatie in jouw woning bekijken, beoordelen en met jou bespreken.

Wanneer komt Wooncompagnie langs om mijn woning gasloos te maken?

Algemeen

Waarom maakt Wooncompagnie nu maar een paar woningen gasloos? Als gas niet meer gebruikt wordt als energiebron, wat dan wel?

Dit beslist de gemeente: en zij hebben tot 2025 de tijd om een alternatief voor gas te kiezen. Als dit bekend is, gaan wij aan de slag en vervangen wij de gasinstallaties door installaties die passen bij het alternatief van gas waar uw gemeente voor koos. Wij willen voor 2050 onze ruim 14.000 woningen gasloos maken. Dit kan niet allemaal tegelijk, en zullen we per straat, complex of bouwblok uitvoeren. U krijgt hiervan uiteraard vooraf bericht.

Mijn zonnepanelen moeten worden verplaatst. Wie mag dit doen?

Algemeen

De zonnepanelen die door Wooncompagnie op je dak zijn gelegd mogen alleen door ZONZO worden verplaatst.