Bezoek minister tijdelijke woningen Middenmeer: noodoplossing met lessen voor de toekomst
Op vrijdagmorgen 21 maart bracht minister Keijzer een werkbezoek aan de tijdelijke woningen aan de Hoornseweg in Middenmeer. Tijdens dit bezoek werden de uitdagingen rondom de realisatie en het beheer van de woningen besproken. Ook werd er stilgestaan bij de ervaringen van bewoners en het belang van sociaal beheer. Wooncompagnie benadrukte dat tijdelijke huisvesting slechts een noodoplossing is en dat structurele, betaalbare woningbouw noodzakelijk blijft om het woningtekort effectief aan te pakken.
Een snelle oplossing voor urgente woonvragen
Het College van gemeente Hollands Kroon besloot vorig jaar om 48 tijdelijke woningen te plaatsen aan de Hoornseweg in Middenmeer. Wooncompagnie is verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de woningen. Een derde van de woningen wordt direct verhuurd aan spoedzoekers, terwijl de gemeente de overige twee derde huurt voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen en statushouders. De tijdelijke woningen bieden een uitkomst voor woningzoekenden die dringend onderdak nodig hebben, zoals mensen die door een scheiding genoodzaakt zijn bij familie of vrienden te verblijven. Daarnaast vormen ze een oplossing voor Oekraïense vluchtelingen en statushouders.
Wethouder Mark Versteeg, gemeente Hollands Kroon: ‘Dit project laat zien hoe we met tijdelijke oplossingen de druk op de woningmarkt kunnen verlichten. Maar we blijven zoeken naar meer locaties om aan de groeiende vraag te voldoen, ook voor de regulier woningvraag van onze bewoners’.
Geen structurele oplossing
Hoewel de woningen een belangrijk vangnet vormen voor mensen die dat nodig hebben, onderstreept Wooncompagnie dat deze tijdelijke huisvesting geen structurele oplossing is voor het woningtekort. Daarnaast brengen de flexwoningen beperkingen met zich mee. Ze voldoen slechts aan de minimale regelgeving en missen de kwaliteit en duurzaamheid van reguliere sociale huurwoningen.
Directeur-bestuurder Wiesje van der Weide: ‘Dit project heeft ons laten zien dat dit type tijdelijke woningen nooit een volwaardig alternatief kunnen zijn voor structurele, kwalitatieve huisvesting. En het is ontzettend duur: Voor elke tijdelijke woning van deze slechtere kwaliteit in Middenmeer, kunnen we bijna twee permanente woningen van goede kwaliteit bouwen die een thuis kunnen bieden aan alle woningzoekenden’.
Een leerzame ervaring voor de toekomst
De realisatie van deze tijdelijke woningen heeft dan ook waardevolle inzichten opgeleverd. De goede samenwerking tussen Wooncompagnie en de gemeente Hollands Kroon heeft geleid tot een snelle realisatie, maar heeft ook de beperkingen van flexwoningen blootgelegd.
Van der Weide besluit: ‘In de toekomst zal de focus liggen op woonoplossingen van permanente kwaliteit die voldoen aan de minimale eisen die wij stellen aan onze woningen. Alleen met een lange termijnvisie kunnen we écht een stabiele woonomgeving creëren voor iedereen die een thuis nodig heeft’.
Over flexwoningen
De flexwoningen die zijn geïntroduceerd onder minister Hugo de Jonge (minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening). Deze tijdelijke woningen zijn bedoeld als een snelle oplossing voor het woningtekort en richten zich met name op spoedzoekers, statushouders en andere groepen die dringend onderdak nodig hebben.
Flexwoningen hebben een tijdelijk karakter en zijn doorgaans bedoeld voor een periode van 10 tot 15 jaar, waarna ze verplaatst of vervangen kunnen worden. Dankzij versoepelde regelgeving kunnen deze woningen sneller worden gerealiseerd dan reguliere sociale huurwoningen, wat bijdraagt aan een snelle oplossing voor urgente woonvragen. Echter, de kwaliteit van deze woningen is vaak lager dan die van traditionele sociale huurwoningen; ze zijn minder ruim en meestal minder duurzaam gebouwd.