Jongeren zetten handtekening op woongebouw

Onder het toeziend oog van wethouder Mark Versteeg van de gemeente Hollands Kroon, regisseur Strategie Arjen Zandstra van Wooncompagnie, ouders en andere betrokkenen, vierden de toekomstige bewoners dat hun woongebouw nu echt de hoogte ingaat. In mooie kleuren spuiten zij hun handtekening op de wand, zodat deze voor altijd vastgelegd is in de muren van het nieuwe woongebouw.

Op eigen benen in een hechte woongemeenschap
De negen jongeren zijn een hechte groep en komen terecht in de warme woongemeen-schap van Winkelmadepark, waar bewoners zorg hebben voor elkaar en hun woonomgeving. De jongeren kunnen niet wachten tot hun nieuwe woongebouw klaar is. En dat komt goed uit, want Bouwbedrijf Tuin koos voor een snelle bouwmethode. Het ontwerp is in handen van Ted Schulten Architecten, die ervoor heeft gezorgd dat het gebouw goed past op Winkelmadepark. Zorgpartij PluZorg levert straks de zorg aan de bewoners van de Downdriehoek.

Een vraag waar Wooncompagnie geen nee op kon zeggen
Wooncompagnie realiseert deze aanvullende nieuwbouw voor De Downdriehoek. Een initiatief van ouders die een woonvoorziening wilden realiseren voor hun kinderen. Arjen Zandstra, regisseur strategie: ‘Winkelmadepark was eigenlijk af. De woongemeenschap draait en de woningen zijn allemaal opgeleverd in 2021. Toch kreeg onze project ontwikkelaar Jan Berghout een vraag waar Wooncompagnie geen nee op kon zeggen. Jan geniet inmiddels van zijn pensioen, maar wij nemen de honneurs vandaag graag waar’.

Wethouder Mark Versteeg: ‘Dat binnen onze gemeente nu gebouwd wordt aan woonruimte voor deze jongeren, daar ben ik echt heel blij mee. Zij vormen samen nu al een gemeenschap, en komen dan ook nog eens terecht in een geslaagde woongemeenschap als Winkelmadepark. Dat is naar mijn idee waar het om draait bij het bouwen van woningen. Niet alleen het zorgen voor een dak boven het hoofd, maar het creëren van plekken waar mensen een gemeenschap vormen. Waar je iets aan elkaar hebt en er voor elkaar kunt zijn. Wooncompagnie stak als woningcorporatie zijn nek uit door ruim 100 woningen deel te laten uitmaken van een woongemeenschap en doet dat nu, met deze mooie aanvulling, weer. Ik ben blij dat ik deze mijlpaal vandaag mee mag vieren.’

Van judomat naar stichting Downdriehoek
Tijdens de judolessen van een aantal jongeren met het syndroom van Down werd door de ouders regelmatig gesproken over hun toekomst. Waar zouden ze gaan wonen en hoe zouden ze gaan leven? De ouders besloten de handen ineen te slaan en zochten andere ouders met dezelfde wens voor hun kinderen. Zo werd stichting De Downdriehoek opgericht in 2017. Een eerste stap om een wooninitiatief voor negen jongeren, met een verstandelijke beperking, te realiseren. En nu na zeven jaar doorzetten is het eindelijk zover.  

De naam De Downdriehoek komt voort uit de geografische driehoek: Noord-Scharwoude, Heerhugowaard-De Noord, Nieuwe Niedorp en Den Helder. Alle jongeren zijn wonen in deze driehoek en daarom is het prachtig dat binnen deze driehoek een locatie voor een woongebouw is gevonden.