Woningruil

Wilt u snel een woning vinden die beter aansluit bij uw woonwensen? Dan kan woningruil voor u de oplossing zijn. Of u nu op zoek bent naar een eengezinswoning, appartement of seniorenwoning, in de buurt of aan de andere kant van het land. Kort gezegd: bij woningruil ruilen twee of meerdere huishoudens van woning. Hoe gaat woningruil in zijn werk, wat zijn de voordelen en waar moet u rekening mee houden? U leest het hieronder.

Waar begin ik?

Woningruil begint op www.ruilmijnwoning.nl. Wooncompagnie is één van de initiatiefnemers van deze website. Via uw Woonmatch-pagina kunt u doorklikken naar ‘ruilmijnwoning’ waar u meer informatie krijgt over woningruil. Op www.ruilmijnwoning.nl vindt u een overzicht van woningen die huurders te ruil aanbieden. Het is een soort etalage waarin woningen worden geadverteerd. Leuk en interessant om door te kijken voordat u het avontuur aangaat.

Een persoonlijk account aanmaken

Wordt u steeds enthousiaster en ziet u misschien al één of meer woningen die u aanspreken? Dan kan uw zoektocht naar uw ideale woning beginnen. U doet dat door een persoonlijk account aan te maken, want zonder account kunt u geen woning aanbieden en niet reageren op beschikbare woningen. Een account aanmaken is gratis en simpel.

Hoe bied ik mijn woning te ruil aan?

Als u een account heeft aangemaakt, kunt u inloggen en uw woning te ruil aanbieden. Dat doet u door iets over uw woning te vertellen en foto’s te plaatsen. U maakt een aantal foto’s van uw woning en deze kunt u uploaden via uw account. Uiteraard maakt u meerdere foto’s van de woning inclusief de tuin of het balkon. Want hoe meer uw advertentie andere huurders aanspreekt, hoe groter de kans is dat u reacties ontvangt. Op ruilmijnwoning.nl staan ook handige tips voor het maken van aansprekende foto’s.

In welk gebied kan ik ruilen?

Via ruilmijnwoning.nl kunt u van woning ruilen met een huurder in uw eigen woonplaats, regio of in andere delen van het land. Het is maar wat uw voorkeur heeft.

Wat doe ik als een woning me aanspreekt?

Als een woning u aanspreekt, kunt u deze ‘liken’. De aanbieder van de woning ziet dat en zal uw woning gaan bekijken. Geeft de andere huurder uw woning ook een like? Dan kunt u een afspraak maken om elkaars woning te bezichtigen. Dan krijgt u beiden een nog betere indruk van de woning en woonomgeving.

We hebben een match! Hoe verder?

Bent u beiden nog steeds enthousiast? Dan is er een match en kan de aanvraag tot woningruil worden voorbereid. De betrokken woningcorporaties beoordelen de aanvraag. Voldoen beide partijen aan de voorwaarden van de verhuurder, dan kan de woningruil in gang worden gezet. Als u bij Wooncompagnie huurt en u wilt ruilen met een andere huurder van Wooncompagnie dan bestaat de mogelijkheid om af te wijken van de bestaande inkomenseisen. Wij beoordelen dit per situatie.

Behoud van inschrijfduur

Een groot voordeel van woningruil is dat de opgebouwde inschrijfduur behouden blijft. Woningruil is dan misschien een tussenstap naar je droomwoning. Helemaal geen gek idee!

Meer informatie

Wilt u meer weten over ruilmijnwoning.nl klik hier. U kunt ook contact met ons opnemen via info@ruilmijnwoning.nl of 088 - 17 18 190.

Woningruil

Veelgestelde vragen over Woningruil

Wat zijn de voorwaarden bij woningruil?

Algemeen

Naast de genoemde ‘passendheidsnormen’ gelden enkele andere voorwaarden:

 • Er zijn gemeenten die eerst een woonruimtevergunning verstrekken voordat er mag worden geruild.
 • Na toestemming voor woningruil moeten alle ruilkandidaten de woning daadwerkelijk in gebruik nemen als woonruimte.
 • Je dient minimaal één jaar woonachtig te zijn op je huidige adres.
 • Binnen één jaar na de woningruil mag je de huur niet opzeggen.
 • Er is geen huurachterstand.
 • Alle plichten uit de huurovereenkomst worden correct uitgevoerd.
 • De woning wordt geaccepteerd zoals hij op dat moment is.
 • Wooncompagnie verricht wel ná de sleuteloverdracht een controle van de woning en zal kleine onderhoudsgebreken dan direct verhelpen.
 • De woning mag geen 'bijzondere' woning zijn (dus bijvoorbeeld geen aangepaste woningen met specifieke woonvoorzieningen).
 • Woningruil is alleen mogelijk als de nieuwe woning ook daadwerkelijk een huurwoning blijft. Sommige woningen worden verkocht, gesloopt of gerenoveerd.
 • De gezinssamenstelling moet in overeenstemming zijn met de grootte van de woning:
  - 6 kamerwoning > 5 slaapkamers (inclusief 'veilige' zolder met vaste trap). Minimaal 3 kinderen (geen leeftijdsgrens).
  - 5 kamerwoning > 4 slaapkamers, minimaal 3 personen. U dient wel minimaal 2 jaar ingeschreven te staan op hetzelfde adres.
  - 4 kamerwoning > 3 slaapkamers, minimaal 2 personen. U dient wel minimaal 2 jaar ingeschreven te staan op hetzelfde adres.
  - 3 of 2 kamerwoning > 2 slaapkamers, geen minimum voor gezinsomvang.
 • De ruilkandidaat moet voldoen aan de geldende inkomenseisen. Informatie over Passend Toewijzen vindt je hier.

Hoe wordt mijn inkomen getoetst?
Het inkomen wordt bepaald op basis van de inkomensverklaring van de Belastingdienst. Ook een definitieve aanslag van de Belastingdienst kan hiervoor gebruikt worden. Bij het toewijzen van een woning kijken we naar jouw gezamenlijk belastbaar verzamelinkomen. Dit is je inkomen en het inkomen van jouw eventuele partner en andere meerderjarige bewoners. Het inkomen van jouw kinderen wordt niet meegerekend.

Huishoudens met een inkomen hoger dan € 52.671 komen bij Wooncompagnie niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. Het belastbaar inkomen toon je aan door een inkomensverklaringsformulier of definitieve aanslag van de belastingdienst.

LET OP: jouw verzamelinkomen rekenen wij om (indexeren) naar 2024. De indexering van inkomens uit 2022 en 2023 naar2024 bedraagt respectievelijk 1,17% (2022) en 1,08% (2023).

Wat gebeurt er met mijn huurovereenkomst na woningruil?

Algemeen

Als je ruilt met een andere huurder van Wooncompagnie krijg je een nieuwe huurovereenkomst.

Wooncompagnie ziet een woningruil als een gewone verhuizing.

De huur wordt bij een verhuizing aangepast aan de dan geldende streefhuur. Een huurovereenkomst gaat na woningruil altijd in op de eerste van de maand.

Ik heb woningruil aangevraagd. Wat nu?

Algemeen

De ruilpartner dient de volgende stukken op te sturen naar Wooncompagnie:

          • Indien van toepassing een verhuurderverklaring ingevuld door de huidige verhuurder
          • Een inkomensverklaring of definitieve belastingaanslag
          • Legitimatiebewijs (paspoort of identiteitskaart)
          • Historisch uitreksel bevolkingsregister
          • Laatste drie inkomensspecificaties

Bij vragen of het niet compleet aanleveren van de gegevens, neemt Wooncompagnie contact op met de kandidaat.

Als wij uit de aanvraag al kunnen zien dat de woningruil niet mogelijk is (bijvoorbeeld omdat het inkomen van de ruilpartner niet voldoet aan de EU norm), dan ontvang je van ons binnen twee weken een schriftelijke afwijzing.

Wordt de huurprijs aangepast bij woningruil?

Algemeen

Ja, de huur van de woning kan worden aangepast aan het huidige prijspeil.

Controleert Wooncompagnie de staat van een woning bij woningruil?

Algemeen

Ja.

De woning dient in goede staat te zijn om in aanmerking te komen voor woningruil.

De ruilkandidaat accepteert de woning in de huidige staat. Dit betekent dat Wooncompagnie geen extra onderhoudswerkzaamheden zal uitvoeren.