Zelf klussen

Soms wil je wat veranderen aan je woning. Daar geeft Wooncompagnie je graag de ruimte voor. Wel zijn er een aantal spelregels. Lees deze, voordat je begint met klussen, eerst even door. Want voor sommige klussen heb je vooraf toestemming van ons nodig. 

Wooncompagnie geeft nooit toestemming voor de volgende veranderingen:
- Open haard / allesbrander / palletkachel
- Kattenluik in buitendeur(en)
- Vaste airconditionering

Toestemming is nodig voor de volgende veranderingen aan de woning:
- Aanbouw aan voor-, zij- of achtergevel
- Aanbrengen van sanitair zoals een tweede toilet (geen hangend toilet), sanibroyeur, wastafel
- Badkamer, toilet betegelen
- Centrale verwarming
- Dakkapel
- Dakraam
- Mechanische ventilatie
- Openslaande deuren
- Schotelantenne
- Schuifpui
- Uitbreiding elektra, water, gas
- Vaste trap
- Veranda
- Wijzigen niet dragende binnenwanden in (slaap)kamers
- Tuin

Veelgestelde vragen over Zelf klussen

Mag een zelf aangebrachte voorziening achterblijven in de woning?

Algemeen

Als je een woningverandering hebt aangebracht die voldoet aan de algemene voorwaarden en kwaliteitseisen, mag deze bij vertrek in de woning blijven.

Bij de zogenaamde onroerende zaken die je hebt aangebracht (bijvoorbeeld ligbad of keukenblok) heb je het “wegbreekrecht”. Dat houdt in dat je deze onroerende zaken kunt meenemen bij vertrek, maar dat mag geen schade aan de woning opleveren. Je moet dan wel de standaardinrichting die in de woning zat, terugplaatsen.

Als je besluit deze onroerende zaken in de woning achter te laten, dan wordt Wooncompagnie automatisch eigenaar wanneer je vertrokken bent.

Zaken als gordijnen, meubels, en dergelijke (dus roerende zaken) kan je meestal aan de volgende huurder ter overname aanbieden. Wooncompagnie bemiddelt hierin niet. Dit is een zaak tussen jou en de nieuwe huurder.

Mag ik mijn keukenkastjes schilderen?

Algemeen

Nee het is niet toegestaan om de keukenkastjes te schilderen.

Heb je dit wel gedaan? Dan krijg je bij het verlaten van de woning de rekening voor de afkoop van de keuken (het aantal jaren voordat de keuken wordt afgeschreven).

Mag ik een open haard, houtkachel of allesbrander plaatsen?

Algemeen

Nee, het plaatsen van een open haard, houtkachel of allesbrander is niet toegestaan.

Twijfel je? Neem dan contact op met onze afdeling Klantcontact op werkdagen van 8.00 tot 17.00 uur via 088 - 17 18 190.

Mag ik een kattenluik plaatsen in een buitendeur?

Algemeen

Nee, voor het plaatsen van kattenluik in een buitendeur geven wij nooit toestemming, want dit gaat ten kosten van de kwaliteit en de veiligheid.

Is een laadpaal thuis altijd mogelijk?

Algemeen

Als particulier mag je altijd een laadpaal voor je elektrische auto kopen en plaatsen op je eigen oprit of voor in je garage. Wanneer je deze ruimte niet hebt Is het niet toegestaan om een laadpaal te plaatsen. Een voortuin geldt niet als oprit er mag daar dan ook geen laadpaal / auto geplaatst worden.

De laadpaal moet dan in de openbare ruimte worden geplaatst. Of jouw gemeente daar toestemming voor verleent, hangt af van de geldende beleidsregels binnen de gemeente. Neem contact op met je gemeente om te horen wat de mogelijkheden zijn.

Openbare parkeerplaats met laadpaal en verkeersbord

Algemeen

Wanneer je een vergunning krijgt voor het plaatsen van een laadpaal bij een parkeerplaats, neemt de gemeente feitelijk een verkeersbesluit. Dat betekent automatisch dat er een verkeersbord bij de parkeerplaats wordt geplaatst.

Dit bord geeft aan dat de plek alleen is bestemd voor (het opladen van) elektrische auto’s. Het is niet mogelijk om de plek op kenteken aan te vragen: iedereen met een elektrisch voertuig mag de parkeerplaats in principe gebruiken.

Wil je weten wat de geldende beleidsregels zijn in jouw gemeente neem dan contact met ze op.