Sociale koopwoning biedt perspectief

‘Toen we zagen dat deze tussenwoning in de Wheermolen-West te koop stond, ben ik er meteen heen gefietst. Ik keek door het raam en was direct enthousiast. Ik dacht: dit moet ‘m gaan worden. En dat gebéurde ook. Dit is echt een droom die uitkomt.’ Melanie Burgstede (36) uit Purmerend is ‘heel blij’ met de woning die ze van Wooncompagnie heeft kunnen kopen. ‘We liepen vast, dit was onze enige kans op een koopwoning,’ zegt ze. Wooncompagnie wil de komende tien jaar 1000 bestaande huurwoningen verkopen en tegelijkertijd ruim 2600 extra huurwoningen bouwen. Zo wil de woningcorporatie er zijn voor iedereen die het niet zelfstandig redt op de woningmarkt: van huurders tot startende kopers. Zoals Melanie en haar vriend Daniël Valk (31).

Ze woonden tot voor kort in een driekamerappartement in Purmer-Noord. ‘Een klein appartement, met drie kinderen die een slaapkamer moeten delen, dat was zeker geen ideale situatie,’ vertelt Melanie. ‘We wilden al langer meer woonruimte en reageerden regelmatig op vrijkomende huurwoningen. Helaas kwamen we niet aan bod. We speelden ook met de gedachte een woning te kopen, maar dat bleek erg lastig. De huizenprijzen zijn torenhoog en we kregen niet voldoende hypotheek. We konden dus geen kant op.’

Vaste prijs, onder taxatiewaarde
‘Deze situatie is geen uitzondering,’ ervaart Stefan van Schaik, directeur-bestuurder van Wooncompagnie. ‘Starters op de koopmarkt zitten vaak muurvast in een huurwoning. Met de verkoop van bestaande woningen willen wij huurders als Melanie en Daniël een kans geven een woning te kopen die anders buiten hun bereik zou zijn. Wij bieden de woningen aan via Koopgarant, voor een vaste prijs onder de taxatiewaarde. Hierbij geldt een terugkoopgarantie, waarmee de woningen behouden blijven voor de volkshuisvesting’.

Een eigen segment creëren
Van Schaik benadrukt dat de focus van Wooncompagnie van huis uit ligt op het verhuren van sociale woningen. ‘Maar in een tijd van grote schaarste, moeten we zo creatief mogelijk zijn. Als dat niet binnen de sociale huurregels kan, creëren we een eigen segment’.

Alles op alles
‘Wij hebben alles op alles gezet om deze woning te kunnen kopen,’ vervolgt Melanie. ‘Zo ben ik meer gaan werken. Verder was de woning prijstechnisch gezien heel aantrekkelijk. We begrepen dat er veel animo voor deze woning was, dus we hebben geluk gehad’. En dat geluk kunnen ze wel van de daken schreeuwen: ‘Dit huis is perfect. De keuken, badkamer het toilet, alles is zo goed als nieuw. Ook ziet de woning er heel netjes uit, we hoeven bijna niets te doen. We willen alleen tweede verdieping opknappen’.

Verhuisbeweging op gang
Met de aankoop van een bestaande huurwoning zorgen starters als Melanie en Daniël ervoor dat er meer investeringsruimte vrijkomt voor nieuwbouw. Op die manier wordt het mogelijk om versneld nieuwe, nu nog ontbrekende woningtypen toe te voegen aan het sociale huuraanbod. Tegelijkertijd creëert de corporatie een verhuisbeweging die anders niet tot stand komt. ‘Dat de verkoop van sociale huurwoningen in een tijd van enorme tekorten vragen kan oproepen is begrijpelijk. Toch kiezen we zeer bewust voor een bredere omschrijving van onze volkshuisvestelijke taak’, aldus Van Schaik. ‘Wij zijn er voor iedereen die het niet zelfstandig kan redden op de woningmarkt, van huurders tot startende kopers.

Eindelijk een eigen slaapkamer
Melanie en Daniël kregen onlangs de sleutel van de nieuwe stek. Nog datzelfde weekend verhuisde het gezin. ‘De woning is ruim, heeft een tuin en je bent zó in de stad,’ zegt Melanie tot slot. ‘En wat ik nog het allerbelangrijkste vind: we hebben de kinderen blij kunnen maken met een eigen slaapkamer. Ze kunnen hun geluk niet op.’